Šulc: Težak dan, ali pre u opoziciju nego sa Merkelovom

Nemački socijaldemokrati priznali su poraz na izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima Angele Merkel.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.09.2017.

18:33

Šulc: Težak dan, ali pre u opoziciju nego sa Merkelovom
Foto: Tanjug, AP

"Ovo je težak i gorak dan za nemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore", izjavio je lider Socijaldemorkatske partije (SPD) Martin Šulc u prvoj reakciji posle objavljivanja izlaznih anketa.

On je dodao da će se ta stranka boriti za ostvarenje svojih izbornih obećanja i vrednosti.

Kako ukazuje AFP, SPD na današnjim izborima postigao najgori rezultat posle Drugog svetskog rata.

"Preuzećemo opozicioni mandat", rekla je potpredsednica SPD Manuela Švezig nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa, a prema kojima je ta partija osvojila od 20 do 21 odsto glasova.

Tomas Operman, koji predvodi SPD u parlamentu, potvrdio je da je "SPD mesto u opoziciji".

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na izborima četvrti uzastopni mandat, pokazuju ankete objavljene posle zatvaranja biračkih mesta.

Prema izlaznim anketama, krajnje desničarska i antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) ulazi u parlament.

Demohrišćanska partija Merkelove je, prema tim rezulatitima, osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska daleko iza na drugom mestu sa osvojenih oko 20-21 odsto glasova, javlili su ARD I ZDF.

Na trećem mestu je AfD, sa osvojenih 13 do 13,5 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: