Vašington post o Kataloniji i Kurdistanu: Kao sa CG i KiM

Vašington post piše o najavljenim referendumima o nezavisnosti Katalonije i Kurdistana poredeći ta dva slučaja sa Srbijom kada su u pitanju Crna Gora i Kosovo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vlasti iračkog dela Kurdistana saopštile su početkom juna da će 25. septembra biti organizovan referendum o nezavisnosti te oblasti, dok je referendum o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije najavljen za 1. oktobar.

U članku sa naslovom "Dobrodošli u doba secesije", Vašington post navodi da se vlade Iraka i Španije, ali i međunarodna zajednica protive održavanju referenduma o nezavisnosti ta dva regiona, što povećava opasnost od sukoba.

"Koja je svrha tih referenduma i koja strategija je predviđena", pita autor.

Dalje je navedeno da Kurdi i Katalonci imaju istu secesionističku strategiju i da koriste iste taktike kao i drugi secesionistički pokreti.

"Secesionistički pokret može da ima dva pristupa kako bi postigao nezavisnost. Prvi je da se usmeri na centralnu vladu kao glavnu prepreku za postizanje nezavisnosti", navodi se u članku.

Ako vlada dozvoli nezavisnost, kao što je to Srbija učinila u slučaju Crne Gore 2006. godine, onda je put ka suverenitetu gotovo siguran, piše Vašington post.

Kako je navedeno, drugim pristupom zaobilazi se centralna vlada i "u igru se dovodi međunarodna zajednica".

"Međunarodna zajednica može da izvrši pritisak na centralnu vladu da prizna nezavisnost (te teritorije) kao u slučaju Južnog Sudana, ili kao na Kosovu da zaobiđe centralnu vladu i u potpunosti prizna taj secesiononistički region", piše u članku.

Dodaje se da većina secesionističkih pokreta koristi oba pristupa.

Svet

strana 1 od 13145 idi na stranu