Udarac uoči izbora: Merkelova kršila zakon?

Berlin -- Nemački mediji su, dva dana uoči parlamentarnih izbora, objavili procenu pravnog odeljenja Bundestaga, koje je, kako se ocenjuje, udarac za Angelu Merkel.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

U proceni se zaključuje da otvaranje granica za izbeglice nije bilo pravno utemeljeno.

"Savezna vlada do današnjeg dana nije objasnila na temelju kojeg zakona je na jesen 2015. dopustila ulazak u zemlju izbeglicama. Po pravilu su ove osobe morale da budu poslate natrag u Austriju, koja važi za sigurnu zemlju", navodi se u proceni pravnog odeljenja naučne službe Bundestaga u koju je uvid imao dnevnik "Velt".

Navodi se da pravnici Bundestaga isto tako smatraju da je za odluku ove vrste bila potrebno i odobrenje parlamenta. Oni se pozivaju na odluku Ustavnog suda koji je odredio da odluke o useljenju u Nemačku, vezano za kontrolu udela stanovništva stranog porekla, donosi zakonodavna vlast, odnosno Bundestag, pa je tako i o otvaranju granica za izbeglice trebalo da odlučuju poslanici parlamenta.

Podseća se da je odluku o otvaranju granica za izbeglice 4. septembra 2015. donela sama kancelarka Angela Merkel nakon konsultacija sa nekoliko ministara.

Prema postojećim zakonima izuzeće od "zabrane ulaska" u zemlju izbeglicama iz susednih, sigurnih zemalja može da izda samo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ali ovaj formalni čin nikada nije izvršen tako da, kako se zaključuje u veštačenju, odluka o otvaranju granica "nikada nije pravno utemeljena".

Navodi se da bi veštačenje naučne službe nemačkog parlamenta moglo saveznu vladu Angele Merkel da dovede u neprilike, jer su stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i Liberalno-demokratska stranka (FDP) najavile pokretanje istražne komisije na temu odgovornosti za priliv izbeglica u Njemačku ukoliko nakon nedeljnih parlamentarnih izbora uđu u Bundestag.

Podseća se da i desno populistički AfD i FDP, prema svim ispitivanjima javnog mnjenja, u nedelju prelaze izborni prag i ulaze u Bundestag. Kritika izbegličke politike Angele Merkel temelj je uspeha desnih populista iz AfD, koji bi na ovim izborima mogli da postanu treća politička snaga u Bundestagu.

Svet

strana 1 od 12992 idi na stranu