"Ljušićev udžbenik istorije truje gimnazijalce šovinizmom"

Novi Sad -- Istoričar Aleksandar R. Miletić pozvao javnost na raspravu o štetnom, šovinističkom delovanju udžbenika istorije za treći razred gimnazije Radoša Ljušića.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

"Neprihvatljivo je da se ovakve uvredljive opservacije koje raspiruju mržnju i netrpeljivost mogu naći u zvaničnom i od strane ministra prosvete odobrenom udžbeniku namenjenom adolescentima", napisao je Miletić u autorskom tekstu za sajt Internetbilten.

Prema njegovim rečima, udžbenik obiluje neispravnim i neprimerenim sadržajima i iznova nanosi nepopravljivu štetu generacijama gimnazijalaca.

"Kakvu poruku adolescent u trećem razredu gimnazije dobija iz ovakvog udžbenika? U njegov pogled na svet usađuje se podozrenje prema katolicima, muslimanima i EU. U jednom društvu koje pokušava da započne proces otvaranja poglavlja u pristupanju EU, preporuka udžbenika tom gimnazijalcu je vraćanje nacionalizmu i 'ponosnom tradicionalizmu' koje treba protivstaviti globalističkoj Evropi", naveo je Miletić.

On je kazao da se zbog takvog udžbenika jezik gimnazijalaca "obogaćuje" šovinističkim kvalifikacijama, a u njegovu svest o prošlosti utiskuju se pojednostavljeni narativi i selektivne slike prošlosti u kojoj su Srbi uvek bili pravednici, žrtve ili heroji, a drugi narodi uvek i samo zločinci i silovatelji.

"Već deset generacija gimnazijalaca se u ovom udžbeniku susreću s potpuno anahronim uvredljivim opaskama na račun karaktera i morala susednih naroda i pripadnika etničkih i konfesionalnih manjina. Srpski nacionalni identitet je jedina identitetska legitimacija za koju se zalaže Ljušićev udžbenik. Ovaj udžbenik nije udžbenik istorije Srbije, već istorije etičkih Srba", rekao je Miletić.

On je naveo brojne primere u kojima Radoš Ljušić u udžbeniku iznosi uvredljive kvalifikacije Albanaca, Bošnjaka, Hrvata, Crnogoraca i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu