Počela rasprava o zakonima o obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas razmatranje Vladinih predloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

00:48

Počela rasprava o zakonima o obrazovanju
Foto: Tanjug, arhiva

Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa, kao i brojne novine u upravljanju i rukovođenju ustanovama, te će direktori biti birani isključivo na osnovu kompetencija, a poslednju reč pri izboru daće ministar.

Predlogom krovnog prosvetnog zakona predviđeno je da se u penziju odlazi sa 65 godina, a povećana je i odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ali i roditelja i učenika.

Predviđene su novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika, ali i društveno koristan i humanitarni rad.

Predlogom zakona o visokom obrazovanju, predvidjeno je da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova, a predviđeno je i formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.

Predlogom zakona o visokom obrazovanju značajno se unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Opozicija: Ministar će birati direktore; Šarčević: Verifikovaću

Predstavnici opozicije kritikovali su predloženi Zakon jer su uvereni da će sva vlast u tom segmentu društva biti centralizovana u ministarstvu, dok ministar tvrdi da su predloženim zakonom omogućene velike kompetencije u izboru direktora, te da ministar na kraju to samo verifikuje.

Poslanica NS - PSS Sanda Rašković Ivić tvrdi, međutim, da će ministar prosvete predloženim Zakonom birati direktore u 2.500 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to može da dovede do negodovanja nastavnika i roditelja.

Ona kaže i da možemo doći u situaciju da 10 odsto roditelja i nastavnika budu nezadovoljni izborom direktora, a to će značiti da će u 250 škola situacija biti kao u zemunskoj osnovnoj školi, u kojoj su đaci,i roditelji i nastavnici štrajkovali zbog smene direktora. Predloženi zakon, prema njenim rečima, ne vodi ka izboru najboljih kadrova, već najpodobnijih i najposlušnijih.

Poslanik Žarko Korać takodje je rekao da nije dobro da se na jednom mesti vodi kompletna prosvetna politika niti što se nacionalni prosvetni savet svodi na savetodavno telo.

Ministar prosvete Mladen Šarčević primetio je, međutim, da je ministar trenutno samo "stilska figura" i da on nije imao nikakv ovlaštenja prilikom izbora direktora, te da su na čelo škola mogli da dodju i loši rukovodioci, a da se to posle "leči" u dugim postupcima.

Ide se na to, dodao je, da ljudi koji će biti na rukovodećim pozicijama budu sa visokim kompeticijama, a procedura će kao i do sada biti ispoštovana i izbor će proći sve instance - od kolektiva, konkursa, školskog odbora, lokalne samouprave, pokrajine. Ministar će na kraju tog procesa samo da verifikuje, poručio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: