Uskoro naplaćivanje ulaska na Kalemegdan?

Moguće je da će se u nekoj od narednih godina naplaćivati ulaz na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave, kaže za B92.net gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

11:44

Uskoro naplaćivanje ulaska na Kalemegdan?
Ilustracija: Thinkstock

Jevtićeva je istakla da bi to moglo da se dogodi u "narednom periodu", odnosno verovatno za "narednih godinu ili dve”.

Osim toga, ona je istakla da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP “Kalemegdanska tvrđava” doneti veća sredstva.

Kako navodi, o tome je razgovarala s direktorom JP “Beogradska tvrđava” Petrom Andrijaševićem, a odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP "Beogradska tvrđava", koji čine pet članova i predsednik.

"Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj", rekla je Ivona Jevtić.

Tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat-kule i Pobednika.

Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjovekovnu utvrđenu prestonicu Srpske despototivne, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

Nakon razgovora Ivone Jevtić za B92.net i objavljivanja teksta iz Grada Beograda stiglo je saopštenje, opširnije na ovom LINKU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: