Vučić u SAD: Opasno je, bolje da Srbija ostane van radara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.09.2017.

18:15

Vučić u SAD: Opasno je, bolje da Srbija ostane van radara
Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da se u sedištu UN moglo čuti i "mnogo teških reči" u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo "izvan svakog radara".

Vučić je sa novinarima u sedištu UN razgovarao posle obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim bezbednosnim izazovom po svetsku zajednicu, a posebno na Severnu Koreju, a koje je, po proceni srpskog predsednika, naišlo na veoma podeljen prijem i reagovanja.

Na pitanje Tanjuga kako ocenjuje aktuelnu situaciju u svetu, na tragu ocena da će ta pitanja biti dominantna i u debati na zasedanju Generalne skupštine, Vučić je primetio da mu se čini da postoje određene paralele sa situacijom pred Prvi svetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama.

„Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških reči danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Severne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja“, rekao je on u izjavi srpskim novinarima.

Vučić je istakao da je situacija u svetu vrlo komplikovana, a da je za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da budemo tihi i "van svakog radara", te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše dece.

Naše je, istakao je šef srpske države, da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemalja, koje je danas "u pakao slao američki predsednik", da vodimo pamentnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno, a jeste, bolje je da i on kao predsednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pritom, interese Srbije i naših građana.

Pažljivo je, kaže, slušao govor američkog predsednika, a porazgovarao je o njemu i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, sa kojim je imao bilateralni susret u sedištu UN, kao i sa predstavnicima Sejšela, koji u zdanju svetske organizacije sede pored nas, a veoma su nam važni, ne samo zbog odnosa u Unesku.

"Predsednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku reč predsednik Trampa analizirati. Videla se duboka, duboka podeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN“, rekao je Vučić.

„Sve drugo što bi komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu“, istakao je.

Vučić je kazao da je čuo danas nekoliko dobrih poruka, ali i nekoliko za njega iznenađujućih i teških.

„Analiziraćemo ozbiljno, danima i nedeljama ćemo raditi Trampovom govoru, kao i na govorima nekih drugih, da bismo mogli da pronađemo prave zaključke za vođenje srpske politike u narednom periodu. Tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za našu zemlju“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Tramp žestoko u UN: Delovi sveta idu dođavola / VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: