Danas: SNS bez kandidata za BG - "tim za prestonicu"

Beograd -- Kampanju SNS pred beogradske izbore neće predvoditi jedna osoba koja će biti kandidat za gradonačelnika, već će postojati tim za prestonicu, piše "Danas".

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Osim toga, izvori lista "Danas" navode da vrh SNS najverovatnije odustaje od odluke da zajedno sa izborima u Beogradu bude raspisan i referendum za promenu Ustava.

"Tim za prestonicu nastupaće kolektivno u kampanji, dok će odluka o tome ko će postati gradonačelnik biti doneta na osnovu izbornih rezultata koja ostvari SNS. Sadašnji gradonačelnik Siniša Mali ostaće na toj funkciji do raspisivanja izbora i neće se definitivno ići na opciju da se on povuče, odnosno da koji mesec pre izbora podnese ostavku”, kaže izvor lista “Danas”.

Ko će sve biti u timu SNS za gradsku kampanju, nije još izvesno. Pominje se i medijski stručnjak Nebojša Krstić i, naravno, gradski menadžer Goran Vesić, za koga se spekuliše da ima najjače ambicije da bude šef prestonice.

Vesić je nedavno izjavio da se ne priprema za kandidaturu, jer je odluka o tome politička i ne donosi je on.

Kad je reč o odustajanju od ustavnog referenduma, smatra se da je ta opcija izgledna kako gradske teme ne bi bile opterećene nacionalnim.

Ostavku Malog, ali i njegov ostanak do punog mandata, najavljivao je, u svojim izjavama lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odlazak Malog Vučić je najavio u proleće ove godine, nakon što je gradonačelnikova bivša supruga Marija Mali objavila svedočenje o tome da joj je bivši suprug oduzeo starateljstvo nad decom koristeći svoju političku moć, da ju je fizički maltretirao, kao i da se bavi sumnjivim i koruptivnim poslovima. Bila je ovo jedna u nizu afera vezana za Sinišu Malog ("24 stana u Bugarskoj", Savamala i dr.) koja je okončana zajedničkim saopštenjem bivših supružnika da su se dogovorili o starateljstvu.

Priča je potom nestala iz javnosti, a na nekoliko sednica Skupštine grada najavljivala se ostavka Malog, što se nije dogodilo.

Neko vreme više se u javnosti pojavljivao zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, iz samostalnog DSS, da bi se poslednjih meseci Mali vratio svojim gradonačelničkim dužnostima u punom kapacitetu.

Nedavno je Vučić, gostujući na jednoj TV sa nacionalnom frekvencijom, izjavio da je Mali odličan gradonačelnik i da je bio nepravedan prema njemu.

Prethodni izbori za Beograd održani su u martu 2014, zajedno sa vanrednim parlamentarnim, i mart 2018. je poslednji datum kada moraju biti održani.

Sagovornici lista “Danas” isključuju mogućnost da izbori budu raspisani za neki datum pre Nove godine, navodeći da u tom slučaju zakonski rokovi već teku i da bi izborna procedura već morala da bude pokrenuta.

Politika

strana 1 od 8370 idi na stranu