Kiša skratila Paradu ponosa, "sledeće godine u isto vreme"

Beograd -- Beogradska Parada ponosa pod sloganom "Za promenu" održana je šetnjom učesnika od Cvetnog trga do Trga Republike, a kolonu je predvodila premijerka Brnabić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Paradu je otvorila počasna kuma pevačica Jelena Karleuša, a potom je krenula šetnja Ulicom kralja Milana, Terazijama, Kolarčevom do Trga Republike.

Pročitajte još:

Kolona se kretala iza kamiona sa kojeg se čula muzika, učesnici nose šarene balone, zastave duginih boja, a atmosfera je bila kao na zabavi. Građani su nosili transparente na kojima piše: "Za promenu" i "Na Prajd se dolazi, na Prajd se ne poziva".

Posle zvaničnog završetka Parade ponosa, učesnici su nameravali da ostanu još na Trgu republike uz muziku, ali je počela jaka kiša.

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić najavio je da će Parada naredne godine biti održana u istoj nedelji između 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj učesnika nego danas.

"Pozivam vas da nas sledeće godine bude još više, a mi ćemo se potruditi da napravimo još bolji program", rekao je Miltić.

Tokom šetnje, kod Igumanove palate, policija je privela jednog mladića koji je pritrčao uzvikujući: "Sodomija - krivični zakonik!"

Na ulicama je bilo pojačano prisustvo uniformisane policije, kao i vozila i opreme Žandarmerije, ali reporter B92 sa lica mesta javio da policije ima dva ili tri puta manje nego na prošlogodišnjoj Paradi ponosa.

Nešto pre 12 časova Paradi su se kod Cvetnog trga pridružili premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i ministri Zoran Đorđević i Branko Ružić, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je neće učestvovati.

"Na Vukovom saboru u Tršiću u ovom trenutku je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i deo ministara, a ja i deo ministara smo ovde. I sve je to Srbija", rekla je Ana Brnabić.

Tu su bili i gradonačelnik Siniša Mali, poverenica Brankica Janković, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, nemački ambasador Aksel Ditman, britanski ambasador Denis Kif, šef kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo, jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana Aida Ćorović, dramaturg Biljana Srbljanović, LGBT aktivista Predrag Azdejković, predstavnik Jukoma Milan Antonijević…

Poruke aktivista i organizatora su da bi Parada trebalo da, između ostalog, kako navode, doprinese tome da se predstavnici LGBTI zajednice osećaju prihvaćenim, slobodnim i bezbednim na ulicama svog grada, da ih podstakne da se deklarišu kao LGBTI, i da oni koji to još nisu učinili, to priznaju i objasne svojim porodicama.

Galeriju fotografija sa Parade ponosa možete pogledati - OVDE.

"Kuma" Parade ponosa Jelena Karleuša poslala je "poruku ljubavi i mira", rekavši i da "nijedan bog ne može da ima ništa protiv ljudi koji mirno šetaju ulicama sa šarenim zastavicama".

Dodala je da je obaveza svih javnih ličnosti da se bore za ljudska prava jer se njihova reč čuje i ima uticaj.

"Ja sam i svoju decu naučila da vole i da to što mama piše levom rukom, ne treba da bude problem, već da je ona samo drugačija", rekla je Karleuša.

"Kumi" Parade je poklonjen ljubičasti tanjirić s porukom "Kuma nije dugme".

Za praćenje parade akreditovan je veliki broj domaćih i stranih novinarskih ekipa.

Za saobraćaj je bila zatvorena trasa kojom će se kretati Parada ponosa od Cvetnog trga do Terzija, a vidljive su jake policijske snage na svim punktovima od Moskve do Cvetnog trga.

Komunalne službe postavile su metalne i betonske barikade u poprečnim ulicama u odnosu na Ulicu kralja Milana.

Nekoliko desetina građana okupilo se u Bulevaru kralja Aleksandra kod Crkve Svetog Marka na protestu protiv Parade. Oni nose ruske zastave i crkvenu ikonografiju, a prisustan je i veliki broj policajaca.

Parade ponosa su poslednje tri godine protekle bez incidenata. Direktor policije Vladimir Rebić očekuje da Parada ponosa danas protekne bez problema.

"Policija je tu da obezbedi javni red i mir i sigurnost za građane i verujem da će mere koje smo preduzeli, ali i promena svesti kod građana, doprineti da manifestacija prođe bez problema", rekao je Rebić za RTS.

Zbog Parade ponosa i trke “BGD 10K” veliki broj ulica u centru Beograda biće zatvoren u nedelju, pa se apeluje na građane da se naoružaju strpljenjem. Neke ulice biće nedostupne i za pešake, javni gradski prevoz će pretrpeti velike promene, a to sve u trenutku brojnih radova na saobraćajnicama zbog kojih su poslednjih nedelja gužve u glavnom gradu Srbije svakodnevnica.

Opširnije o izmenama saobraćaja - OVDE.

Član Organizacionog odbora Beograd Prajda 2017 Goran Miletić govoreći o atmosferi u društvu pred "šarenu šetnju" ukazuje posebno na tri elementa - zakone koji štite pripadnike LGBT zajednice, podršku premijerke i veću spremnost mladih da se "autuju".

Prvi "Prajd" u Beogradu, 2001. godine, ostao je zapamćen po nasilju, a 16 godina kasnije, situacija, iako veoma sporo, ipak osetno ide na bolje, za šta je jasan signal dolazak najviše ministara do sada, naveo je on u izjavi za Tanjug.

Prisustvo najviše pripadnika izvršne vlasti otkada se "prajdovi" organizuju, Miletić vidi kao razlog za radost pripadnika LGBT zajednice.

Osim što će, zbog radova na Slaviji, šetnja biti pomerena za par stotina metara, više ulaznih punktova će biti jedina promena, najavljuje Miletić.

Što se tiče zahteva koji se upućuju sa Prajda ali i cele Nedelje ponosa koja je u toku, i oni su, navodi Miletić, ostali isti kao ranijih godina.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"Tri su osnovna zahteva kojih se pridržavamo, a prvi se bavi vršnjačkim nasiljem u školama, budući da je ono jedan od osnovnih problema za LGBT zajednicu", ističe Miletić koji precizira da se ustvari zalažu za donošenje Aleksinog zakona.

Drugi zahtev, prema njegovim rečima, tiče se zakonskih rešenja koja bi osobama koje žele da promene pol to omogućile u svim aspektima.

"Imamo paradoksalnu situaciju da država plaća promenu pola, ali ne daje tačan pravni okvir kako da se dobije novi JMBG i novo ime, to je sve prepušteno sudovima i to neko vrlo lako reši a druge ljude prate strašne priče", navodi.

Treći zahtev koji je MIletić istakao tiče se zakona o registrovanju istopolnog partnerstva.

"To je nešto što je tabu i za šta se smatra da je 'previše za Srbiju'", kaže Miletić i ističe da to smatra neophodnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu