Poslednji test Severne Koreje bio 17 puta jači od Hirošime

Vašington -- Najnoviji, šesti po redu nuklearni test koji je S. Koreja izvela, bio je možda više od dva puta jači od prvog, odnosno 17 puta jači od bombe bačene na Hirošimu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

To su naveli rezultati analize sajta "38 Nort" posvećenog istraživanjima o Severnoj Koreji.

Prema najnovijim seizmološkim podacima, eksplozija koja se dogodila 3. septembra bila je jačine oko 250 kilotona, u poređenju sa 120 kilotona, koliko je prvobitno bilo procenjeno, poručili su analitičari Frank Pabijan, Džozef Bermudez mlađi i Džek Lu putem sajta koji pripada Školi za napredne međunarodne studije američko-korejskog Instituta Džons Hopkis, prenosi Blumberg.

Energija koja je oslobođena nakon što je detonirana bomba iznad Hirošime 1945. godine iznosila je oko 15 kilotona.

Kako se navodi, novi satelitski snimci pokazuju da je test hidrogenske bombe bio dovoljno snažan da uruši vrh planine Mantap i stvori mnogo veći broj klizišta nego što je to bilo u prethodnih pet testova.

Najnoviji nuklearni test Severne Koreje izveden je u okviru programa naoružanja pod liderom Kim Džong Unom, koji je obećao da će razviti raketnu tehnologiju koja bi mogla da pogodi američko tlo noseći bojeve glave.

Kao odgovor na to, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je u ponedeljak uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji kako bi izvršio pritisak na Kima da uđe u pregovore o odustajanju od naoružanja.

Svet

strana 1 od 13125 idi na stranu