Tramp okrenuo leđa svojima, dogovorio se sa demokratama

Vašington -- Demokrate iz oba doma američkog Kongresa saopštile da su postigli dogovor s predsednikom SAD o zaštiti hiljada mladih imigranata od deportacije.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Getty images
Getty images

Postizanje sporazuma objavili su vođe demokrata u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa Čak Šumer i Nensi Pelosi posle večere sa Donaldom Trampom sinoć u Beloj kući, na koju republikanski kongresmeni nisu pozvani.

Sporazum je najnoviji slučaj da Tramp okreće leđa sopstvenoj, Republikanskoj stranci i postiže sporazum sa opozicijom.

Prema sporazumu, obezbediće se zaštita za gotovo 800.000 imigranata koji su dovedeni ilegalno u zemlju kao deca i koji su bili zaštićeni programom DACA. Prema tom programu, koji je uveo bivši predsednik Barak Obama, oni su imali privremene radne dozvole i bili su zaštićeni od deportacije.

Tramp je okončao program ranije ovog meseca i dao Kongresu šest meseci da zakonski reguliše status takozvanih "Sanjara".

"Dogovorili smo da brzo pretočimo u zakon zaštite prema programu DACA, i da sastavimo paket za graničnu bezbednost prihvatljiv za obe strane, koji isključuje zid", naveli su Pelosijeva i Šumer u zajedničkom saopštenju.

Predstavnica za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders delimično je osporila njihovu izjavu i na Tviteru napisala da "isključenje zida svakako nije dogovoreno".

U svakom slučaju, ovo je drugi put u dve nedelje da je Tramp isključio republikance i postigao dogovor s demokratama, navodi agencija AP.

Izvor blizak razgovorima rekao je da se prema sporazumu predviđa da obe partije usvoje zakon kojim bi se s vremenom obezbedilo državljanstvo mladim imigrantima.

Republikanci u Kongresu bi obično bili protiv takvog pristupa, koji mnogi vide kao davanje amnestije kršiocima zakona, navodi AP.

Ranije juče Tramp je tokom sastanka sa umerenim članovima donjeg doma Kongresa iz obe stranke pozvao predstavnike Kongresa da nađu rešenje za "Sanjare" prihvatljivo za obe strane.

"Ne želimo da zaboravimo program DACA", rekao je Tramp na sastanku i dodao da želi da vide da li nešto može da se uradi uz učešće obe stranke da se nađe rešenje za taj problem i druge imigracione probleme.

On je rekao da de je otvoren za to da se pitanje zida, koje je bilo njegovo izborno obećanje, odvoji od pitanja mladih imigranata, ukoliko se kasnije pristupi rešavanju pitanja zida.

Ovo je najnoviji primer da se Tramp odjednom okrenuo obema strankama posle više meseci kritkovanja demokrata da blokiraju rad Kongresa. On ih je takođe pozvao da pomognu u reformi poreskog zakona.

Svet

strana 1 od 13258 idi na stranu