"Novosti": SAD i NATO u Srbiji spremaju antiruski desant

Amerika i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u našoj zemlji, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 14.09.2017.

09:51

Thinkstock

Kako saznaje taj list, deo iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, naime, uskoro stiže i u Srbiju.

Prema informacijama "Novosti", uveliko se priprema lansiranje projekta "Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformisanja na Balkanu", koji bi trebalo da počne krajem ove ili početkom naredne godine pokretanjem "regionalnog medijskog centra za pitanja odbrane i bezbednosti" pod radnim nazivom "Balkan sekjuriti netvork" ("Balkanska bezbednosna mreža").

Radovima na "suprotstavljanju ruskom informativnom ratu u regionu", što je zapravo pokušaj potpunog američkog ovladavanja ovdašnjim medijskim prostorom, kako pišu "Novosti", rukovode Džon Kapelo, viši saradnik za vojna pitanja u Fondaciji za odbranu demokratije (FDD) i nekadašnji američki vojni ataše u ambasadama SAD u Srbiji i u Izraelu, i Danijel Šunter, direktor nevladine organizacije Evroatlantska inicijativa (EAI) iz Beograda.

Na projektu su angažovani i NATO sektor za javnu diplomatiju iz Brisela i NATO Kancelarija za vezu u Beogradu, a važnu ulogu ima i Sajmon Ficgibon, ataše za odbranu u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Projekat će, prema informacijama "Novosti", biti finansiran preko Atlantskog saveta, Nemačkog Maršalovog fonda, Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED), koja je jedan od glavnih finansijera takozvanog nevladinog sektora u Srbiji, kao i preko Američke (vojne) komande za Evropu (USEUCOM).

Očekuje se da će svoj doprinos dati i diplomatski predstavnici Nemačke, Kanade i Norveške, kao i Slovenije preko pukovnika u penziji Antona Tunje, nekadašnjeg vojnog atašea Slovenije u Srbiji.

Ovi planovi za diplomatsko-vojno-propagandnu agresiju Zapada na Srbiju, inače, proističu iz Zakona o suprotstavljanju destabilizujućim aktivnostima Irana, koji je u američkom Kongresu usvojen 27. jula.

Njime je predviđeno i osnivanje pomenutog antiruskog propagandnog fonda od 250 miliona dolara, koji, kako je navedeno u zakonu, osim u Srbiji, treba da bude iskorišćen za suzbijanje ruskog uticaja i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji, Moldaviji, u tzv. državi Kosovo i u Ukrajini, kao i u NATO i EU članicama koje su "ranjive na uticaj Ruske Federacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: