SB UN i Gutereš pozvali na prekid nasilja u Mjanmaru

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i Savet bezbednosti UN pozvali su vlasti u Mjanmaru da okončaju nasilje protiv pripadnika muslimanskog naroda Rohingja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.09.2017.

23:23

SB UN i Gutereš pozvali na prekid nasilja u Mjanmaru

Zbog nasilja je 400.000 osoba bilo primorano da pobegne u Bangladeš.

Gutereš je rekao da se situacija u Rahinu, zapadnoj državi Mjanmara, najbolje može opisati kao "etničko čišćenje", prenosi Rojters.

"Kada je jedna trećina naroda Rohingja morala da napusti zemlju, možete li naći bolju reč da to opišete?", upitao je Guterš na konferenciji za novinare.

On je pozvao vlasti u Mjanmaru da obustave vojnu akciju, prekinu nasilje, pridržavaju se vladavine prava i priznaju pravo na povratak svih koji su morali da napuste zemlju.

Guteršs je naglasio da kriza destabilizuje region.

On je ocenio da je humanitarna situacija "katastrofalna" i pozvao sve zemlje da obezbede pomoć.

Dodao je da je u više navrata razgovarao sa liderkom Mjanmara Aung San Su Chi, koja je odustala od plana da prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku naredne nedelje.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, koji je danas održan na zahtev Švedske i Velike Britanije kako bi se razgovaralo o krizi u Mjanmaru, po drugi put od njenog izbijanja, 15 članica Saveta bezbednosti UN saglasile su se da javno osude situaciju.

Savet je izrazio zabrinutost zbog navoda o "prekomernom nasilju tokom bezbednosnih operacija" i pozvao na hitne korake da se okonča nasilje u Rahinu, deeskalira situacija, ponovo uspostavi red i poredak, obezbedi zaštita civila i reši problem s izbeglicama.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft ukazao je da je to prvo saopštenje Saveta bezbednosti o Mjanaru za devet godina.

Rojters ukazuje da oko takvih saopštenje treba da bude postignut konsenzus, a da su Rusija i Kina "tradicionalno štitile Mjanmar od bilo kakve akcije".

Pripadnici muslimanskog naroda Rohingja beže od nasilja u Rahinu od 25. avgusta, kada su ekstremisti iz te muslimanske manjine napali policijske pogranične punktove što je izazvalo žestok vojni odgovor.

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad Al Husein nedavno je optužio Mjanmar da sprovodi "sistematski napad" na civilne pripadnika naroda Rohingja i upozorio da je najverovatnije reč o "etničkom čišćenju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: