Srbi posle Irme čekaju pomoć, Dačić: Zamolili smo Špance

Grupa od oko 50 državljana Srbije nalazi se na ostrvu Sveti Martin, koje je pogodio uragan Irma. Među njima su i bebe mlađe od pet meseci, čekaju evakuaciju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

Kako je za B92.net rekao Radivoje Mitrović, jedan od Srba koji se nalaze na ostrvu, uragan je potpuno uništio ostrvo, nema struje i ponestaje zaliha vode.

“Vode imamo u paketima, ali je pitanje trenutka kada će ona ponestati, ništa se ne dešava, prodavnice se ne otvaraju...“, rekao je on za B92.net.

Dodaje i da se evakuišu “samo druge nacije“.

“Samo druge nacije se evakuišu, čak su i Makedonci pre dva ili tri dana evakuisali šestoro svojih državljana. Ovde ima beba mlađih od pet meseci. Zvali su iz holandske ambasade, tako da se nadam da se nešto dešava po tom pitanju“, rekao je on.

Dodao je da se pedesetak državljana Srbije nalazi na holandskoj strani ostrva, gde je situacija mirna.

"Na drugoj strani, francuskoj, situacija je mnogo luđa i niko ne može na tu stranu da pređe", dodao je on.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su Španci obećali da će njihov avion ukrcati i naše građane koji su na ostrvu Sveti Martin, kao i da je u toku komunikacija sa njihovim organima zaduženim za evakuaciju.

Na ostrvu Sveti Martin na Karibima trenutno je alarmantno stanje. I turisti i lokalno stanovništvo su u nezavidnoj situaciji koja je nastala posle uragana Irma.

Dačić je za Telegraf rekao da srpska vlada čini sve što je u njenoj moći da pomogne našim građanima na Svetom Martinu.

Prema njegovim rečima, pomoć bi mogla da stigne od Španije.

"Da budemo precizni, ne šalju oni avion zbog naših građana, nego zbog svojih, ali je naše Ministarstvo zamolilo da ukrcaju i naše - navodi on.

Podsetimo, uragan Irma pogodio je Karibe, a potom i SAD. U udaru jednog od najsnažnijih uragana ikada zabeležnih život je izgubilo više od 50 osoba.

Ostrvo Sveti Martin nalazi se u blizini Britanskih Devičanskih Ostrva i Portorika, podeljeno je na dva dela koja pripadaju Holandiji i Francuskoj.

Svet

strana 1 od 13247 idi na stranu