Erdogan: NATO poludeo zbog kupovine ruskog S- 400

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio zabrinutost unutar NATO povodom odluke njegove zemlje da kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

Erdogan je istakao da je sporazum potpisan i da je depozit isplaćen. Ne navodeći nijednu zemlju posebno, Erdogan je izjavio da su NATO "saveznici poludeli" zbog tog sporazuma.

Turska će "nastaviti da preduzima mere predostrožnosti kada je reč o bezbednosti i braniće se", poručio je Erdogan, preneo je AP.

Turski mediji su juče objavili da je Turska potpisala sporazum sa Rusijom o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400, što je prva veća turska kupovina oružja iz Moskve.

Ovaj sporazum je najznacajniji dogovor koji je Ankara postigla sa jednim od proizvođača oružja koji nije članica NATO, preneo je AFP. Moskva je, takođe, potvrdila da je postignut sporazum sa Turskom.

Vladimir Kozhin, savetnik ruskog predsednika za vojno-tehničku saradnju, rekao je da je ugovor potpisan i da su u toku pripreme za njegovo sprovođenje.

Kozhin je dodao da su odluke vezane za ovaj sporazum u skladu sa ruskim strateškim interesima i da razume zašto pojedine zapadne države pokušavaju da izvrše pritisak na Tursku.

Pregovori o nabavci ruskog raketnog sistema počeli su neposredno nakon neuspelog vojnog puča u Turskoj, 15. i 16. jula prošle godine. Zvanični Vašington je u više navrata izrazio nezadovoljstvo povodom ovog sporazuma.

Svet

strana 1 od 13140 idi na stranu