SB UN danas o Mjanmaru, sumnja na etničko čišćenje

Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan sastanak kako bi razgovarao o nasilju u Mjanmaru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

Šef UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein upozorio je ranije da je izgleda "etničko čišćenje" dovelo do toga da više od 300.000 pripadnika muslimanskog naroda Rohingja napusti tu zemlju.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zatražile su Velika Britanija i Švedska.

U međuvremenu, Visoki komesarijat Organizacije Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je juče da je broj osoba koje su pobegle u Bangladeš od nasilja u Rahinu, zapadnoj državi Mjanmara, porastao na 313.000.

Međunarodni pritisak na vladu Mjanmara pojačan je u nedelju, kada je šef UN za ljudska prava rekao da se čini da je to nasilje "udžbenički primer etničkog čišćenja".

"Pošto je Mjanmar odbio pristup istražiteljima ljudskih prava, trenutna situacija ne može se još u potpunosti proceniti, ali izgleda da je situacija udžbenički primer etničkog čišćenja", rekao je on u Savetu za ljudska prava UN.

Nekoliko sati nakon upozorenja, Savet bezbednosti objavio je da će se sastati sutra kako bi razgovarao o krizi, zbog koje se na udaru kritike širom sveta našla liderka Mjanmara Aung San Su Chi, zbog vojnih napada na muslimansku manjinu.

Ti napadi su počeli kada su Rohingje napale bezbednosne snage u Rahinu 25. avgusta, prenosi AFP.

Bela kuća je, takođe, u nedelju saopštila da je "duboko uznemirena" zbog napada s obe strane, uključujući zasede ekstremista u Rahinu.

Svet

strana 1 od 13140 idi na stranu