Ambasada SAD u BiH odbacuje optužbe, "teorije zavera"

Ambasada SAD u BiH odbacila je navode Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da je ta ambasada "osmislila scenario rušenja parlamenta Republike Srpske".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Ovi neosnovani i neodgovorni komentari ne mogu se ozbiljno shvatiti. Teorije zavera, kao što je ova, samo služe da bi se odvratila pažnja od konkretnih problema u ekonomiji, pravosuđu i politici sa kojima se građani Bosne i Hercegovine suočavaju", rečeno je za regionalnu N1 televiziju iz američke ambasade u Sarajevu.

SNSD je danas saopštio da je opozicija u RS fizičkom blokadom rada parlamenta RS "krenula u najopasniju avanturu do sada - rušenje parlamentarne demokratije, a time i Republike Srpske".

Iz SNSD-a su ocenili da su "akciju nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili deo političkog Sarajeva, ekipa Džordža Soroša i njegovog referenta (pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara za spoljne poslove) Brajana Hojt Jia, koja je stigla u Republiku Srpsku, i dobro poznata ambasada u Sarajevu".

Opozicione stranke u parlamentu RS prvo su fizički blokirale održavanje sednice Narodne skupštine, tražeći da poslanici razmatraju izveštaj glavnog revizora o budžetu RS, u kojem je konstatovan budžetski deficit za 130 miliona konvertibilnih maraka veći od onog koji je prikazala Vlada RS.

Potom je vladajuća većina odlučila da sama nastavi sednicu u maloj Sali Narodne skupštine, a policija je sprečila poslanike da uđu u tu salu.

Dok je vladajuća većina zasedala u maloj sali, velikom brzinom raspravljajući o usvojenim tačkama dnevnog reda, opozicioni poslanici su i dalje u velikoj Sali, gde bi, prema određenim informacijama, mogli i prenoćiti.

Region

strana 1 od 3518 idi na stranu