Skupština RS i dalje u blokadi, Dodik zove telefonom

Banjaluka -- Lideri opozicije u Republici Sprskoj izjavili da ih je telefonom zvao predsednik RS Milorad Dodik i tražio da se omogući funkcionisanje Narodne skupštine RS.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Poslanici opozicionih stranaka u parlamentu RS nastavili su fizičku blokadu parlamenta, pošto nisu ispunjeni njihovi uslovi za nastavak skupštinskog zasedanja. Opozicioni poslanici su se ponovo rasporedili oko mesta gde sedi skupštinsko rukovodstvo, onemogućivši tako rad parlamenta.

Opozicija traži da parlament razmatra izveštaj Glavne službe za revizju RS o izvršenju entitetskog budžeta, objavljivanje svih usvojenih odluka Narodne skupštine RS u Službenom glasniku RS, kao i da ministri odgovore na sva do sada postavljena poslanička pitanja na koja nisu dobili odgovor.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da ga je Dodik zvao telefonom i tražio od njega da se omogući funkcionisanje Narodne skupštine RS.

"Dodik me jutros pozvao telefonom. Tražio je da funkcionišu institucije. Rekao sam da moraju da funkcionišu, ali sa zakonom i Ustavom i da su na tom fonu naši zahtevi", rekao je Govedarica novinarima, pošto su poslanici opozicije u parlamentu RS fizički blokirali rad parlamenta.

On je kazao da je Dodik predložio da se lideri opozicije sastanu s njim i razgovaraju. "Rekao sam da će to pitanje raspraviti Kolegijum Narodne skupštine", kazao je Govedarica, koji je i šef poslaničkog kluba SDS u parlamentu RS.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i lider te stranke Branislav Borenović potvrdio je da je Dodik telefonom pozvao i njega. "Zvao je mene, SDS i NDP. Rekao sam jasno da su na sednici Kolegija legitimni zahtevi poslanika kojima se čuva RS i da očekujemo da se to prihvati. To je bio jedini razgovor'', kazao je Borenović novinarima.

Prema njegovim rečima, opoziija je zauzela parlament, koji je poslednjih godina uzurpirala vladajuća većina i koji "neodgovorno gazi Vlada RS". On je rekao da će opozicija "čuvati parlament i insistirati na legitimnim stavovima koji su izneseni prema Kolegijumu Narodne skupštine RS".

"Poštujemo i da poslanici mogu biti udaljeni po nalogu predsednika parlamenta. Hajde da vidimo kako i to izgleda. Na sve smo spremni s ciljem da sačuvamo Narodnu skupštinu RS i interes građana i da ovo bude normalna demokratska zemlja gde vrede jednako pravila za sve", dodao je Borenović.

Predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da trenutno ne postoje uslovi za nastavak rada parlamenta RS.

Opozicija je povukla ovakve poteze pošto je vladajuća večina, prema njihovim rečima nezakonito, povukla s dnevnog reda izveštaj Glavne službe za reviziju u kojem je iskazano 130 miliona konvertibilnih maraka veći deficit od onog što tvrdi Vlada RS.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota je posle objavljivanja izveštaja podneo ostavku na tu funkciju pošto je to tražio predsednik RS Milorad Dodik, obrazlažući ostavku "ličnim, moralnim i profesionalnim potezom".

Osim toga opozicija traži da se u Službenom glasniku objavi odluka parlamenta RS iz jula 2015. godine o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH.

Region

strana 1 od 3486 idi na stranu