Katalonija: Policiji naloženo da zapleni glasačke kutije

Tužilaštvo u Kataloniji naložilo je policiji da zapleni glasačke kutije, listiće i sve što bi se moglo upotrebiti na referendumu o nezavisnosti te pokrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Referendum, koji Madrid zabranjuje, za 1. oktobar raspisala je regionalna separatistička izvršna vlast.

Načelnici civilne garde i nacionalnih policijskih snaga, kao i regionalnih trupa Mosos d'Eskadra, koje kontroliše katalonska vlada, pozvani su danas u kancelariju tužilaštva u Barseloni, prenosi AFP.

Tužilaštvo im je naložilo da preduzmu akcije protiv vlasti, javnih službenika i pojedinaca "kako bi se izbegli prestupi", saopštilo je tužilaštvo posle sastanka.

Prema španskom zakonu, tužioci imaju ovlašćenje da daju instrukcije sudskoj policiji u istragama o prestupima, kao i sudije.

"Policijski zvaničnici... će direktno usvojiti mere koje su potrebne da bi zaplenili resurse namenjene pripremanju ili održavanju nezakonitog referenduma", navodi se u saopštenju.

Policiji je posebno naređeno da oduzmu predmete kao što su "glasačke kutije, glasački listići, propagandni flajeri, priručnici sa instrukcijama za sprovođenje referenduma...".

Nalog dat policijskim snagama stavlja trupe Mosos d'Eskadra u posebno neugodan položaj jer, s jedne strane, po zakonu moraju da slede naloge tužilaca, ali su istovremeno direktno zavisni od regionalne vlade, protiv koje sada moraju da deluju, zaključuje francuska agencija.

Svet

strana 1 od 13267 idi na stranu