Od ponosa Srbije do rugla:"Blistalo od lepote, a sad" FOTO

Kraljevo -- Dolina jorgovana važila je za jedno od najlepših mesta u Ibarskoj klisuri još od vremena kraljice Jelene Anžujske, u čiju čast su posađeni jorgovani.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Glas zapadne Srbije
Foto: Tanjug/Glas zapadne Srbije

Međutim, danas je pretvorena u ruglo prepuno smeća.

Svi putnici prolaznici pamte ovaj predivni kutak po spomeniku ibarskim junacima i motelu na samoj obali reke.

Danas je to, na opštu sramotu Kraljeva, ruglo prepuno smeća sa ruiniranim motelom, a dolina je zarasla u korov, crnotrn i kupinu, a od nekadašnje raskošne lepote nema ni traga.

Takvu sliku ne pamti kameni vojnik koji čitav vek dočekuje i ispraća prolaznike kroz predivnu klisuru Ibra.

"To je kupio neki privatnik iz Koritnika, kako sam čula, počeo je sa renoviranjem, ali je stao i od tada ovo mesto izgleda sablasno, a nekada je sve blistalo od lepote. U motelu je radilo 32 radnika, dolina je bila puna prolaznika i naroda, dok se danas retko ko zadrži", kaže meštanka sela Jagnjilo.

Foto: Tanjug/Glas zapadne Srbije
Foto: Tanjug/Glas zapadne Srbije

Dragan Kuzmanović, koji često putuje ovim putem prema Raškoj i Kosovu, često zastane zbog čiste hladne vode sa česme pored puta.

"Nažalost, od nekadašnje doline ostala je samo kraljevska česma, pored koje je pretrpano smeće i srpski vojnik koji dežura na obali Ibra. Sećam se prelepe terase sa koje se videla reka i okolina koja je mirisala na jorgovane. Tu sam se osećao kao kod kuće, a zbog kamenog belega sam se osećao nekako sigurnim", rekao je Kuzmanović.

Foto: Tanjug/Glas zapadne Srbije
Foto: Tanjug/Glas zapadne Srbije

Inače, srpski kralj Uroš je iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj odlučio da celu Ibarsku dolinu od Kraljeva do Raške zasadi mirisnim jorgovanom.

Legenda kaže da je ovo uradio da bi pripitomio i ulepšao sure litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu.

Društvo

strana 1 od 6563 idi na stranu