U Vrčinu predstavljene uniforme za đake / FOTO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je OŠ ”Sveti Sava” u Vrčinu povodom početka uvođenja unificirane školske odeće.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

15:12

U Vrčinu predstavljene uniforme za đake / FOTO
Ministarstvo prosvete

"Danas smo ovde da vidimo kako može da izgleda odeća đaka prvaka. Mada, za početak, dovoljno je da deca imaju pamučne majice sa grbom škole", rekao je ministar Šarčević i istakao da insistira na đačkim uniformama jer donose mnoge dobrobiti za učenike, školu i roditelje.

”Đačke uniforme smanjuju uticaj socijalnih razlika na ponašanje učenika, a kod dece razvijaju kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi. To je prvi korak da decu motivišemo da se takmiče u znanjima i talentima, a ne modi i statusu. U školi svi moraju da se ponašaju pristojno i poštuju instituciju koja je osim obrazovne i vaspitna. Uvođenje uniformi je upravo uvođenje reda u školama”, poručio je ministar. On je dodao da se nada da će u svim osnovnim školama deca nositi uniforme i da je Ministarstvo ponudio sve vrste pomoći.
Đake prvake posetio je i menadžer Grada Beograda Goran Vesić i rekao da Grad podržava nastojanja Ministarstva da uvede red u škole.

”Uniforme ukidaju socijalne razlike, a roditelji u svakom slučaju kupuju deci odeću, bez obzira da li kupuju školsku ili neku drugu odeću, to je za njih trošak. Mi preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu možemo obezbediti određeni iznos kao pomoć roditeljima koji nisu u stanju da deci priušte uniforme”, rekao je Vesić.
Na poziv Ministarstva uniforme je dizajnirala i donirala dizajenerka Dragana Ognjenović. "Sa velikim zadovoljstvom i radošću prihvatila sam poziv Ministarstva da osmislim dizajn školskih uniformi u savremenom vremenu i pretvorim ih u stvarne i realne uniforme", rekla je Ognjenovićeva.

“Jedna od mogućih ideja za dizajn školskih uniformi načinjena je na osnovu istraživanja i praćenja diskusija o uvođenju školskih uniformi u Srbiji, kao i u Evropi i šire. Na osnovu toga je nastao predlog školske uniforme koja je dizajnirana i proizvedena u Srbiji u kapacitetima srpske tekstilne industrije. Broj kombinacija je ogroman jer mašta dece, nastavnika i roditelja može da stvori bezbroj kombinacija“, naglasila je Ognjenovićeva.
“Sveti Sava” jedna je od prvih škola koje su podržale inicijativu ministra da se u osnovne škole uvedu đačke uniforme, a priliku da prvi u novoj školskoj godini ponesu odeću sa obeležjem škole pripala je odeljenju I1. Direktor škole Dobrica Sinđelić zahvalio se na prilici da baš njegova škola bude izabrana.

“Ovo je podstrek roditeljima koji su i predložili uvođenje uniformi, a koje u našoj školi nose učenici mlađih razreda. Od malih nogu deca treba da uče da poštuju institucije. Odeća koju su danas dobili prvaci i njihova učiteljica je izuzetno lepa, a moje mišljenje je da bi uniforme trebalo da nosi i nastavno osoblje“, rekao je Sinđelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: