Ramuš Haradinaj premijer: "Spremite se za novo Kosovo"

Skupština Kosova izabrala je sa 61 glasom za i jednim uzdržanim Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Izvor: B92

Subota, 09.09.2017.

20:03

Ramuš Haradinaj premijer:

Posle izbora poslanici Samoopredeljenja i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova napustili su sednicu i nisu prisustvovali polaganju zakletve premijera i članova Vlade Kosova.

U prvoj izjavi nakon izbora za novog kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj je najavio da će "stvoriti novo Kosovo", preneo je portal Indexonline.

"Manje ćemo pričati, a više ćemo raditi. Čitao sam program vlade u parlamentu i pošto ga nisam ponovio, kažem vam da se spremite za novo Kosovo", rekao je Haradinaj istakavši da će "mobilisati vladu i da će to doneti državnost Kosovu".

Zato, kazao je Haradinaj, u radu parlamenta treba da učestvuju i Demokratski savez Kosova, i pokret Samoopredeljenje.

On je rekao da će prioritete vlade izneti kada počne da radi.

Portal Ljajmi je preneo da je Haradinaj rekao novinarima da će "Kosovo krenuti novim putem, putem razvoja".

Upitan da li je Srpska lista uslovila podršku vladu, Haradinaj je odgovorio odrečno.

"Uspostavili smo poverenje i radićemo prema Ustavu", rekao je Haradinaj.

Kosovski predsedik Hašim Tači čestitao je formiranje nove vlade u Prištini na čelu sa Haradinajem.

On je na Fejsbuku i Tviteru poručio da od Haradinaja očekuje da nastavi sa sprovođenjem reformi, poželevši uspeh premijeru i ministrima. Haradinaj je ranije pred poslanicima predložio sastav Vlade.

On je prvo na srpskom jeziku poručio da su Albanci uvek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer.

Vlada će pored premijera imati i pet zamenika premijera i 21 ministarstva.

Za prvog zamenika premijera je predložen Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred DPK Bedri Hamza je predložen za ministra financija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Ispred Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je predložen za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra Bezbednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo Šučeri Bitići je predložen za ministra obrazovanja, Bajram Hasani za ministra trgovine i industrije i Skender Rečica, za ministra rada i socijalnog staranja.

Za ministra inostranih poslova Kosova je predložen Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu predložen Dardan Gaši.

Ispred Srpske liste su za ministre predloženi Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred koalicije "Šest plus" Mahir Jagđilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: