Razorni zemljotres i cunami u Meksiku, 32 mrtvih

Zemljotres magnitude 8,2 stepena po Rihteru pogodio jutros južnu obalu Meksika, saopštio Američki geološki centar. Izdato upozorenje na cunami. Ima žrtava.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.09.2017.

07:26

Razorni zemljotres i cunami u Meksiku, 32 mrtvih
Foto: Tanjug/AP

Epicentar zemljotresa bio je 123 kilometra jugozapadno od grada Pihihipan na dubini od 33 kilometra, prenosi Rojters. Kako se navodi, potres se osetio i u prestonici Meksiko Sitiju, a stanovnici su zbog jačine istrčali na ulice. Na putevima su snimljene kolone vozila koja beže od cunamija. Broj žrtava porastao je na 32, prenose mediji.

Među žrtvama ima i dece.

Zvaničnik Agencije za vanredne situacije Rikardo de la Kruz je kazao da su tela deset žrtava pronađena u gradu Jučitan na jugu Meksika, prenosi AFP.

"Bilans poginulih iznosi 15 na osnovu podataka iz svih država", naveo je on za TV stanicu Milenio.

Najpre je objavljeno da je zemljotres bio jačine osam stepeni, ali je kasnije saopšteno da se radilo o još jačem potresu, odnosno da je njegova magnituta bila 8,2.

Kako navode lokalni mediji, odmah je izdato upozorenje na cunami, u kom se navodi da bi meksičku istočnu obalo mogao da pogodi talas visine tri metra ili više metara.

Američki centar za upozorenje od cunamija potvrdio je da se talas već formirao da za sada iznosi skoro jedan metar.

Takođe, navodi se da zbog zemljotresa postoji opasnost od cunamija i za Gvatemalu, Honduras, Meksiko, El Salvador i Kostariku. Još se procenjuje rizik za Guam, Havaje i druga pacifička ostrva.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto kaže da je zemljotres magnutude 8,2 stepena po Rihteru najjači zemljotres u poslednjih sto godina koji je pogodio tu zemlju

On je je dodao da je nakon razornog zemljotresa bilo još 62 naknadna potresa, od kojih je jedan bio magnitude 7,2 stepena.

Predsednik je naveo da je oko 50 miliona Meksikanaca osetilo potres i upozorio da bi broj poginulih mogao da poraste, preneo je BBC.

Prijavljeno je da su četiri osobe poginule u saveznoj državi Čijapas, u blizini epicentra, a još dve u saveznoj državi Tabasko.

Kako je ranije javljeno, među žrtvama je i dvoje dece.

Guverner pokrajine Tabasko Arturo Nunjez izjavio je da je jedno dete poginulo kada se zbog potresa srušio zid, a jedna beba je poginula u dečjoj bolnici kada je zbog nestanka struje prekinuto napajanje inkubatora.

Zemljoitres je jutros pogodio južnu obalu Meksika i pokrenuo cunami, pri kome je najveći talas iznosio 0,7 metara.

Pročitajte još:

Jeziv snimak iz Meksika: Zaglušujući zvuk potresa VIDEO
Foto: Tanjug/AP
Prema prvim procenama ovaj zemljotres mogao bi biti razoran kao i potres iz 1985. kada je stradalo na hiljade ljudi, a pogođena mesta su bila devastirana. Međutim, za sada nema jasnih izveštaja o šteti.

Kako prenosi Rojters, nekoliko zgrada je totalno uništeno na jugu Meksika, uključujući i hotel. Spasioci sada traže ima li preživelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: