Srbija ukida vize Vijetnamcima, a Vijetnamci Srbiji

Hanoj -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u poseti Vijetnamu, saopštio da je odlučeno da Srbija i Vijetnam ukinu vize za sve građane dveju država.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je u Hanoju izjavio da Vijetnam neće odustati od stava o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, dok će Srbija podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima.

"Cilj je i da se razvija ekonomska saradnja. Pripremamo posetu privrednika, ovde u Vijetnamu, u dogovoru sa predsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova i dogovorili smo se da ukinemo vize sa sve obične pasoše, odnosno za sve građane Vjietnama i Srbije", precizirao je ministar.

Ministar je podsetio da je Vijetnam jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta, 13. po redu po broju stanovnika. Podsetio je da se ove godine navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 60 godina od tadašnje posete Ho Ši Mina Beogradu i Titu.

"Vijetnam je još jednom ponovio svoj stav, da neće menjati svoju poziciju odnosno da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. U tom smislu smo veoma zahvalni Vijetnamu. Takođe i mi ćemo podržavati Vijetnam u međunarodnim forumima", rekao je Dačić.

Inače, Dačić je danas u Hanoju razgovarao sa predsednikom Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Pukom. Na sastanku su obe strane ocenile da se sveobuhvatni bilateralni odnosi između dva naroda i dve države razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik Vlade Vijetnama istakao je da poseta ministra Dačića otvara novu stranicu unapređenja političkih i privrednih veza između Srbije i Vijetnama. Posebno je podvukao potencijal koji obe države imaju za povećanje trgovinske razmene, kao i za razvoj tehnologija za modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

Šef srpske diplomatije i predsednik Vlade Vijetnama saglasili su se i ukazali važnost razmena privrednih delegacija, predstavljanja potencijala na sajmovima, kao i organizovanja poslovnih foruma kao osnove za dalji razvoj privrednih veza izmedju Srbije i Vijetnama.

Predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Puk potvrdio je i snažnu podršku Vijetnama teritorijalnom integritetu Republike Srbije i principima poštovanja međunarodnog prava.

Sagovornici su se saglasili i o važnosti međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 233 idi na stranu