Dačić: Fond za Zapadni Balkan služiće zbližavanju građana

Ministar spoljnih psolova Srbije izjavio u Bledu da je Dačić je u svom obraćanju rekao da će Fond za Zapadni Balkan služiti za zbližavanje građana.

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2017.

13:00

Dačić: Fond za Zapadni Balkan služiće zbližavanju građana
Tanjug, arhiva

Na Bledu je danas održana prva Konferencija ministara inostranihh poslova Fonda za Zapadni Balkan, kojoj je prisustvo potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, a na kojem je objavljen početak pune primene Sporazuma o Fondu za Zapadni Balkan.

Ministar Dačić je u svom obraćanju rekao da je reč o važnoj instituciji, koja će služiti zbližavanju građana i građanki Zapadnog Balkana i pomagati integraciji regiona u EU.

Izrazivši veliko zadovoljstvo ovim skupom, Dačić je rekao da se time, po prvi put u novijoj istoriji našeg regiona otvara put saradnji civilnog društva u domenu kulture, naučnoj i istraživačkoj oblasti, razmeni mladih i jačanju održivog razvoja.

"Slično kao i u slučaju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, i ovaj projekat predstavlja pionirski poduhvat koji uključuje sve potpisnice iz regiona Zapadnog Balkana, a po ugledu na već veoma uspešni Medjunarodni višegradski fond Višegradske grupe", rekao je Dačić.

Ministar je ukazao da je Srbija brzom ratifikacijom u Narodnoj skupštini pokazala da je usmerena ka istinskom pomirenju i razvoju čitavog regiona, jer je Sporazum o Fondu za Zapadni Balkan prvi sporazum u kojem, uz poštovanje odredbi Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji, Srbija stavlja potpis uporedo sa drugim učesnicama sa Zapadnog Balkana.

Beograd je, takođe, istakao je Dačić, uplatio dogovorene finansijske obaveze za prvu, a ubrzo i tekuću godinu. "Spremni smo da, u dogovoru sa drugim ugovornim stranama, razmotrimo povećanje kontribucija, kako bi Fond, po ugledu na Višegradski, razvio pun kapacitet i ispunio ciljeve zbog kojih smo ga i osnovali", naveo je Dačić i dodao da su nacionalni koordinatori, zajedno sa vršiocem dužnosti, a od danas izvršnim direktorom Fonda, završili odličan posao.

Dačić je kazao da sa nestrpljenjem očekuje prve pozive za projekte koji će spajati civilno društvo, lokalne zajednice i pojedince iz svih šest ugovornih strana Sporazuma.

"Uspešnim pokretanjem i daljim radom Fonda, mi - ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana - imaćemo jednu posebnu i efikasnu „polugu“ za podsticanje i dalji razvoj regionalne saradnje", rekao je ministar uz uverenje, kako je rekao, da svi prisutni dele njegov stav, istrajnu i konzistentnu podršku zemalja Višegradske grupe.

Dačić je pohvalio i njihovo stalno zalaganje i finansijski doprinos, te nesebičan prenos deljenja dragocenih iskustava Međunarodnog višegradskog fonda bez kojih ne bi bilo današnjeg dogadjaja, a budućnost našeg Fonda se, kako je rekao, ne bi razvijala na isti način.

Svoje obraćanje ministar Dačić je završio željama sa uspešan rad Direktoru Fonda, DJerdju Muri, osoblju Fonda, nacionalnim koordinatorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: