Kolinda: "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav ali...

U jeku rasprave o tabli sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.09.2017.

20:07

Kolinda:
Foto: Gettyimages

U razgovoru za RTL, upitana treba li konkretno pozdravu "Za dom spremni" reći ne u javnom prostoru, pa čak i kad se govori o samom grbu udruženja HOS, Kolinda je rekla kako je njen stav o tom pitanju jasan.

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, ali je nažalost kompromitovan za vreme ustaških dana", rekla je hrvatska predsednica, prenosi zagrebački portal "Indeks"..

"O tome ne bih donosila sud, ja nisam istoričar i imam svoj stav, volela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dele hrvatski narod, a nama podele u ovom trenutku zaista nisu potrebne. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredsrediti na egzistencijalna pitanja, a kad je reč o tabli, nemojmo izgubiti iz vida da je njeza primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku", rekla je predsednica Hrvatske.

Pročitajte još:

U Hrvatskoj vri zbog "Za dom spremni", pokrenuta lavina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: