"Ozbiljne pravne smetnje za izgradnju Pelješnog mosta"

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je da ima ozbiljnih pravnih smetnji u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

23:25

Foto: Thinkstock

On je naveo da ne postoji odluka nijedne institucije BiH kojom se daje saglasnost za izgradnju tog mosta.

Osmanović je rekao da je o tome upoznao hrvatskog resornog ministra Olega Butkovića.

"Mi smo razgovarali, ali nema potpisanog dokumenta. Niti odluke, kao ni Predsedništva BiH koje nije dalo signal za gradnju. Ne znam na koji se sporazum poziva (hrvatski premijer Andrej) Plenković. Dokumenti koje su sačinile radne grupe - nisu još validni", kazao je Osmanović za regionalnu N1 televiziju.

Osmanović je dodao da BiH "ne može i ne sme da dopusti da joj neko zabrani pristup slobodnim vodama", dodavši da je BiH je pomorska država i da ima pravo pristupa slobodnom moru.

"BiH ima pravo na koridor, a on podrazumeva da nad njim ima suvereno pravo ta pomorska država. U koje može da šalje i dolaze svi brodovi, veliki mali, nadleću avioni i polaže pomorske kablove. Druga država nema pravo da spreči taj koridor", istakao je ministar civilnih poslova BiH.

Prema njegovim rečima, EU je ishitreno reagovala davanjem sredstava za izgradnju Pelješkog mosta, ali je naveo da očekuje kompromisno rešenje.

"Da vidimo kako će Hrvatska rešiti pitanje obala, ne sprečavajući direktnu povezanost BiH sa obalom", izjavio je Osmanović.

On je naglasio da se svi u BiH zalažu da odnosi te zemlje sa Hrvatskom treba da budu još bolji i da se dve zemlje uvažavaju.

"BiH je pomorska država - i obe zemlje moraju do kraja ispoštovati konvenciju UN-a, koja je popisala šta pripada pomorskoj državi", kazao je Osmanović.

On je dodao da pitanje Pelješkog mosta do sada nije bilo na dnevnom redu Saveta ministara BiH.

"Savet ministara BiH nema stav u pogledu Pelješkog mosta, imamo stav Predsedništva iz 2007. godine, kada smo pozvali Hrvatsku da se obustavi gradnja", zaključio je Osmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: