Šarčević: Nemam s kim da letim i hvatam korupciju

Zakon o udžbenicima mora da se menja zbog novih nastavnih programa i jer ovakav kakav je ne može da iskoreni korupciju u školama, kaže ministar Mladen Šarčević.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.08.2017.

13:36

Šarčević: Nemam s kim da letim i hvatam korupciju
Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio analizu koja će utvrditi zašto su pojedine škole kupovale najskuplje udžbenike. On je novinarima u Vladi Srbije rekao da je za suzbijanje korupcije u školama potreban veći broj inspektora, što ministarstvo nema i zato ne možemo da se, kako je rekao, izborimo sa tom pojavom.

"Uvek ima korucije tamo gde nemate upaljeno svetlo", rekao je ministar i dodao da je aktuelni Zakon o udžbenicima donet na brzinu.

"Mi ne možemo da lovimo svakog direktora škole, svakog predsednika saveta roditelja šta su izdilovali sa izdavačima, jer za to nemamo dovoljno inspektora. Novim zakonima će to biti rešeno", uveren je ministar.

Šarčević je rekao da pomenuti zakon mora da se promeni i zbog novih nastavnih planova i programa koji treba da budu usvojeni za prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred gimnazije. Kako kaže, već ima nekoliko modela kako distribucija udžbenika može da izgleda i dodaje da ministarstvo ne može da utiče na cenu udžbenika, već da cenu diktira tržište.

"Sprovešćemo analizu zašto su se direktori pojedinih škola i neki roditelji iz saveta sa njima, odlučili da uzmu najskulje komplete udženika od 11.000 dinara, ako osnovni kompleti koštaju 5.500 do 6.000 dinara", rekao je ministar.

On je naglasio da je razgovarao sa predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije i saglasili su se da Zakon pruža mogućnost za korupciju.

"To su sitne korupcije, a ja treba da letim po Srbiji i da ih hvatam - nemam sa kim i nemam sa čim. Novi zakoni će nam to olakšati i omogućiti da taj problem rešimo", zaključio je on.

O zloupotrebama na maloj maturi: Smene odgovornih

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je danas da će predložiti školskim odborima u 28 škola da se pokrene postupak smene direktora zbog zloupotreba na maloj maturi.

"Tražimo od školskih odbora da preispitaju da li direktori mogu da ostanu na tom mestu i tražićemo i za jedno 20 supervizora, zašto nisu radili delegirani posao. To pada u teže povrede dužnosti. Nijednu stvar nećemo gurati pod tepih", rekao je Šarčević u Vladi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: