BIA dobija veća ovlaščenja, "klizavo tlo" provere

Izmene i dopune zakona o BIA-i ušle u skupštinsku proceduru. Njima se povećavaju ovlašćenja načelnika BIA. Šabić kritikovao izmene u više navrata.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.08.2017.

10:22

BIA dobija veća ovlaščenja,

Kako navode mediji, predloženim izmenama menja se način zapošljavanja u Bezbednosno-informativnoj agenciji, ali na način da će konačnu reč imati prvi čovek BIA. Takođe, on će imati veća ovlašćenja i kada je reč o platama u agenciji, nagradama, bezbednosnim proverama.

Povodom ovih izmena zakona, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić sapštava da je upoznat sa izmenama zakona o BIA i da je, u dva navrata, u fazi njegove pripreme davao predlagaču mišljenja u kojima je, kako navodi, izneo više kritičkih opservacija i upozorenja, koja BIA i vlada nisu prihvatile.

U saopštenju Poverenika se navodi da su se njegove glavne primedbe odnosile na rešenja kojima se uređuju bezbednosne provere i na rešenja kojima se uređuje način određivanja tajnosti podataka.

Šabić navodi da je u vezi sa bezbednosnim proverama, ukazano da je veoma važno da budu uređene zakonom na jasan i nedvosmislen način, a da najvećim delom ostaju neuređene, nejasne, fluidne, kao i da se, suprotno Ustavu, umesto da se urede samim zakonom, uređivanje bitnih pitanja u vezi sa bezbednosnim proverama svodi na nivo podzakonskog akta direktora Agencije.

"U vezi sa načinom uređivanja tajnih podataka, ukazano je da su rešenja sadržana u Nacrtu zakona u suprotnosti sa fundamentalnim rešenjima iz Zakona o tajnosti podataka kojim se na jedinstven način uređuje ova materija", tvrdi Šabić.

Poverenik kaže da i dalje stoji na stanovištu da Nacrt zakona sadrži rešenja koja su suprotna Ustavu ili suprotna drugim relevantnim zakonima, te da bi se njihovim usvajanjem u pravni sistem unela dodatna konfuzija, što bi, kako smatra, svakako trebalo sprečiti.

"Poverenik, međutim, nema na raspolaganju mogućnost podnošenja amandmana niti bilo koji drugi instrument kojim bi mogao uticati na dalju zakonodavnu proceduru", naveo je Šabić i dodao da stoga usvajanje tog predlog zavisi od većine poslanika u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: