"Želim novu Evropu i želim da je vodi avangarda"

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da želi Evropu "na novim osnovama" i "u više formata".

Izvor: Beta

Sreda, 30.08.2017.

14:32

Getty Images

On je istakao da bi Evropu trebalo napred da vuče "avangarda" zemalja koje žele da "odu najdalje" u povezivanju svojih ekonomija i politika.

Makron je u obraćanju francuskim ambasadorima u Parizu rekao da je "Francuska dala predloge svojim partnerima za jačanje ekonomske i monetarne integracije, i za ujednačavanje fiskalnih i socijalnih politika".

On će takođe predložiti i produbljenje saradnje u oblasti odbrane u Evropi kao i stvaranje "istinske Evrope klime i energije".

Bregzit je pokazao da "kada Evropa ne napreduje, biva odbijena", naveo je francuski predsednik. U prošlosti, kako je rekao, zemlje EU "se nisu usuđivale da se sastanu u formatu evrozone kako ne bi uznemirile Britance ili Poljake".

"To nas tera da budemo inovativni, moramo misliti o Evropi sa više formata, ići najdalje sa onima koji žele da napreduju bez da budu usporavane od država koje žele, što je njihovo pravo, da napreduju sporije", rekao je Makron.

Tokom svoje nedavne turneje po istočnoj Evropi, francuski lider je pozvao partnere da se ponovo uključe u "srce Evrope" kao najvoljnije članice.

"Moramo napustiti okvir po kome napreduju 27 ili niko, 19 ili niko. Uvek treba da napredujemo sa onima koji najviše to žele i par koji ih prate", izjavio je Makron.

Prema Makronu, za Francusku je Evropa "mesto gde se stvara moć i gradi suverenitet", a centralnu ulogu ima francusko-nemački savez.

Ponovivši svoju devizu "Evrope koja brani", Makron je izneo potrebu za reformama prava azila i bolju zaštitu od dampinga, uz primer napora da se ojača direktiva o radu u inostranstvu.

On je pozvao da se ne dopusti da Evropa "upadne u rutinu" kao ni da "nacionalisti dobiju potrebu da je brane".

Francuski predsednik je ponovio da će Francuska i druge voljne države tokom narednih meseci organizovati "demokratske konvencije da bi sugrađanima približili budućnost Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: