Senator je rekao svoje, šta će biti sa Rusima u Nišu?

Status ruskog humanitarnog centra opet je u fokusu javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 30.08.2017.

18:15

Senator je rekao svoje, šta će biti sa Rusima u Nišu?

Posetu Beogradu američki senator Ron Džonson iskoristio je da jasno poruči srpskim vlastima da se suprotstave zahtevima iz Moskve po kojima bi centar u Nišu dobio diplomatski status.

Pet godina posle otvaranja, pitanje diplomatskog imuniteta osoblju u ruskom humanitarnom centru kao i poseban status za prostorije i imovinu samog centra, tema je koja jednako zanima kako Vašington tako i Moskvu.

“Što se tiče humanitarnog centra nadam se da će predsednik Vučić i srpski narod i Srbija da se suprotstave svim pokušajima da se da imunitet tom centru jer to ne bi bilo u najboljem interesu ljudi u Srbiji u smislu privrede i zapadnih ulaganja”, rekao je senator Ron Džonson nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Potpisivanje sporazuma o imunitetu i privilegijama odloženo je već dva puta, 2012. godine prilikom osnivanja centra a zatim i 2014, prilikom posete Vladimira Putina Srbiji. Nezvanično razlog je bio pritisak zapadnih država koje su smatrale da bi to značilo i stvaranje ruske baze u regionu.

“Mi donosimo odluke u skladu sa svojim interesima, nismo bili izloženi nikakvoj vrsti agresije”, rekao je Vučić.

Za novinarku Ljiljanu Smajlović Beograd bi trebalo da nastavi sa balansiranjem kako prema zahtevima Vašingtona tako i zahtevima Moskve.

“Naš glavni problem po mom mišljenju je što nismo mnogo dobili ni od jednih ni od drugih. Oni se kao otimaju od nas, nema tih šargarepa pa da se kaže evo ako ne date ovo rusima dobićete ovo ali ne vidim ni šta bismo dobili da ispunimo sve želje i jednima i drugima to takođe nije opcija”, rekla je ona.

Pored Niša, Rusija ovakve centre ima još na Kubi, u Nikaragvi i Jermeniji.

Dopisnica B92 iz Moskve Aleksandra Godfroa navela je da u ruskoj ambasadi danas nije bilo komentara.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin je, govoreći ranije o ovom problemu, isticao da potpisivanje sporazuma nije ničija želja, već obaveza na osnovu međuvladinog sporazuma.

Šef diplomatije Ivica Dačić pre tri meseca najavio je da će pokrenuti inicijativu za rešavanje statusa centra u Nišu, ali se ta incijativa još se nije našla pred Vladom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: