"Verujem da Erdogan želi da mi zaustavimo pregovore"

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da se Turska "krupnim koracima udaljava od Evrope".

Izvor: Beta

Utorak, 29.08.2017.

11:50

Getty Images

On je i izrazio uverenje da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da Evropska unija zaustavi pregovore o pridruživanju s tom zemljom.

Junker je takođe ocenio da se Erdogan nada da će Evropa obustaviti pregovore "kako bi ona bila odgovorna (za prekid), a ne Turska".

Turska je u oktobru 2005. počela zvanične pregovore o članstvu u EU, međutim napredak je spor, uprkos obećanjima EU da će ubrzati proces ako Ankara zaustavi priliv migranata u Evropu.

Erdoganova čistka posle neuspelog puča u julu 2016. godine izazvala je zabrinutost za posvećenost Turske vrednostima EU kao što su ljudska prava i vladavina prava.

Junker je pozvao zvaničnike EU da ne obustavljaju pregovore, rekavši da je odgovornost za bilo kakav prekid "isključivo na turskoj strani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: