Skandal u CG:Pale prve ostavke zbog prepisivanja od Hrvata

Podgorica -- Članovi radne grupe za izradu programa za fizičko vaspitanje podneli su neopozivu ostavku, zbog prepisivanja obrazovne reforme za taj predmet od Hrvatske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete Crne Gore, nadoknade koje su dobili po tom osnovu biće vraćene u budžet.

Po dobijanju informacija o "preuzimanju" dela hrvatskog kurikuluma u crnogorski osnovnoškolski program za fizičko vaspitanje, Zavod za školstvo održao je, po zahtevu Ministarstva prosvete, sastanak sa članovima radne grupe koju je formirao radi izrade ovog predmetnog programa.

"Nakon sastanka, članovi Komisije u sastavu: Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podneli su neopozivu ostavku na članstvo u radnoj grupi za izradu Programa, te će iznos koji su primili po osnovu angažmana za rad u Komisiji biti vraćen u budžet", navodi se u saopštenju.

Vest da su crnogorski stručnjaci prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata obišla je region, ali su iz Zavoda za školstvo prošle sedmice to demantovali, tvrdeći da nisu plagirali dokument, već, kako su rekli, samo zbog ,,tehničkog propusta" nisu pomenuli hrvatsku literaturu kao izvor podataka.

To je, međutim, u Crnoj Gori otvorilo polemiku da li će đaci u toj državi od naredne školske godine delom učiti i prema planovima i programima koje su osmislili nastavnici u Hrvatskoj ili neće.

Bivši predsednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja kod suseda Boris Jokić izjavio je, naime, da je crnogorski Zavod za školstvo kopirao dobar deo hrvatskih kurikuluma - iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika, ocenivši za podgoričke Vijesti da je to nemoralno.

"Naša metodologija i kurikulumi su javni dokumenti. Nama kao naučnicima i učiteljima je jako drago da deca u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi, dobiju priliku za kvalitetno obrazovanje. Ipak smatram nemoralnim i nečasnim to što su naši kurikulumi preuzeti bez konsultovanja nas koji smo na tome radili ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj", poručio je Jokić.

Novi hrvatski školski planovi i programi, na kojima je radilo oko 500 stručnjaka iz svih oblasti, objavljeni su u februaru, a iako su prošli javnu raspravu, još nije postignut dogovor o početku njihove primene.

Prema pisanju hrvatskog "Jutranjeg lista", podudarnosti su najočiglednije na primeru programa za fizičko vaspitanje, a ima ih i u kurikulumima iz istorije, goeografije...

Iz Zavoda za školstvo, na čijem je čelu Rešad Sijerić, tvrdili su da nisu prepisivali od komšija, te da su se samo pozvali na njihove kurikulume.

Načelnik Odseka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantovao je optužbe da su prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata.

Nisu, kategoričan je on, hteli da prisvoje nešto ,,što je tuđe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu