"Zašto sam rekao 'Volim Srbiju'"

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je, u razgovoru sa sagovornicima u Beogradu, bio jasan da Srbija mora da ispuni sve uslove za članstvo u EU

Izvor: B92

Nedelja, 27.08.2017.

09:02

Tanjug / Dragan Kujundžiæ

On je rekao da to znači otvaranje i zatvaranje 35 poglavlja.

Mekalister je, u intervjuu za "Blic" u izdanju od nedelje, istakao da su svih 35 poglavlja jednako važna jer svi kriterijumu moraju biti ispunjeni.

"Kada je u pitanju pregovarački okvir, posebno se uzimaju u obzir poglavlja koja se tiču vladavine prava 23 i 24 s jedne strane, kao i nastavak angažovanja Srbije, kroz korake ka vidljivijem i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, o čemu se pregovara u poglavlju 35. Tako da bi moja poruka bila - nastavite dalje, samo napred", poručio je on.

Mekalister je pozdravio poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu.

"Voleo bih da ohrabrim srpsko društvo, političare, religijske predstavnike, civilno društvo, biznis zajednicu...da uđu u dijalog i pokušaju da pronađu šta bi moglo biti rešenje za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine na održivoj osnovi", kazao je Mekalister.

Mekalister je dodao da mu je predsednik Srbije detaljno ispričao zbog čega je započeo tu inicijativu, šta je njen cilj, kao i da ga je pitao kako se dijalog može strukturisati.

On je istakao da lično veruje da naredna poglavlja u pregovorima sa EU treba da budu otvorena u ovoj godini, da su nekoliko poglavlja tehnički dobro pripremljena za to, ali da njihovo otvaranje zavisi od članica EU.

Mekalister se osvrnuo i na to što je na konferenciji za novinare na srpskom jeziku izjavio:"Volim Srbiju", navodeći da je to rekao jer je Srbija ponosna nacija.

Kazao je da je to uvideo zahvaljujući razgovorima sa predsednikom Vučićem i čitajući knjige o srpskoj istoriji.

"Vučić mi je prilikom prošle posete dao knjihu o srpskoj istoriji u 19. i 20. veku i vi ste toliko ponosna nacija i divni ljudi. Verujem da bi Srbija i Srbi predstavljali veoma vredan doprinos našoj porodici nacija i zasto podržavamo put ka EU", poručio je Mekalister.

Mekalister, koji je član nemačke Demohrišćanske unije, rekao je da su nemačka kancelarka i vlada pokazali jaku posvećenost regionu Zapadnog Balkana.

"Nije slučajnost da su nemački demohrišćani Angele Merkel naklonjeni Srbiji jer snažno verujem da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju evropsku perspektivu. Naravno, na kraju vi odlučujete, ali mi vas pozivamo da se pridružite i verujemo da koristi nisu samo za biznis, već i za svaku srpsku porodicu", zaključio je Mekalister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: