Porošenko: Želim mirotvorce UN u Donbasu

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da će u septembru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku predložiti da se u Donbas uvedu mirotvorci.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.08.2017.

00:32

Porošenko: Želim mirotvorce UN u Donbasu
Getty Images

To je saopštio televizijski kanal "112 Ukrajina".

"Ideju uvođenja mirotvoraca u Donbas nameravam sledećeg meseca da predstavim Generalnoj skupštini UN", rekao je Porošenko nastupajući u Severodonjecku, delu Luganske oblasti koji kontroliše Kijev.

On je podsetio da je tu ideju ranije pokrenuo tokom telefonskog razgovora u "normandijskom formatu".

Ukrajinski predsednik je, takođe, predložio da se specijalna posmatračka misija OEBS-a naoruža.

"Pitanje mirovne misije UN i oružane misije OEBS-a napreduje prilično sporo zato što to ne želi Rusija", rekao je Porošenko, prenosi Sputnjik.

Sličan predlog ranije je izložio i zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Konstantin Jelisejev. Prema njegovim rečima, Kijev smatra da je povratak na ideju mirovne misije UN ispravan zbog zaoštravanja situacije u Donbasu.

UN su saopštile da ne planiraju takvu misiju, te da je za usvajanje bilo kakvih odluka neophodna saglasnost svih strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: