Vučić i Zaev dugo i otvoreno, tačke bez obaveštajaca i KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarali su "dugo i otvoreno" i razmotrili "sve novonastale okolnosti", saopšteno je.

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

13:19

Vučić i Zaev dugo i otvoreno, tačke bez obaveštajaca i KiM
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

U zajedničkom saopštenju je navedeno da su srpski predsednik i makedonski premijer postigli saglasnost u pet tačaka.

  1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.
  2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.
  3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.
  4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.
  5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Iz zajedničkog saopštenja se ne može mnogo toga naslutiti, a u navedenim tačkama se Vučić i Zaev ne dotiču tema koje su izazvale diplomatske varnice između dve zemlje - teme članstva Kosova u Unesku, oko čega je Makedonija najavila zaokret u odnosu na ono što je sadašnji premijer govorio pre tri meseca i temu "ofanzivnog obaveštajnog rada uperenog prema institucijama i organima Srbije".

Podsetimo, iz državnog vrha Srbije je poručeno da postoje dokazi o obaveštajnim radnjama Makedonije, a iako to nije zvanično rečeno, više beogradskih medija je objavilo da je u pitanju prisluškivanje, pa čak i praćenje i pritisci na diplomatsko osoblje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da su zbog odnosa sa Makedonijom održane konsultacije sa predsednikom države i šefom diplomatije, koji su javno rekli da postoje dokazi o ofanzivnom obaveštajnom radu, i dodala da je u pitanju "velika stvar".

Osim toga, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da "ne bi bilo čudno" kada bi Makedonija podržala ulazak Kosova u Unesko, ali je naveo da se to "ne radi prijateljima".

Takođe, nagovestio je da bi recipročna mera, kako se izrazio "kako vi nama, tako mi vama", bila razmatranje poništavanja odluke o Srbije priznanju Makedonije pod njenim ustavnim imenom.

Dačić je rekao i da "želi da u Skoplju znaju da mi sve znamo".

Srbija je povukla osoblje iz ambasade u Skoplju u nedelju uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: