"Udžbenici su skupi? Pa EU smeta i cena našeg hleba"

Država ne bi trebalo da utiče na cenu udžbenika, jer je konkurencija i uvedena kako bi došlo do tržišnih uslova, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

17:15

Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, njemu se postojeći zakon "ne sviđa" i biće promena, a izmene će biti rađene od 2018. godine, kada će na redu biti reforma nastavnog programa.

"Zakon u delu o pravilniku o najvećoj maloprodajnoj ceni nije dobro konstruisan. Uvođenje konkurencije uvodi i tržišnu utakmicu i to sad imamo", rekao je Šarčević.

Kako je naveo, on ne može da popravlja nešto što je zakonski loše i zalaže se za donošenje potpuno novog rešenja.

"Mislim da u tržišnim uslovima ne možete da određujete cenu, pa ako Evropskoj uniji smeta cena hleba 'sava', kako da mi onda ovo da određujemo?", kaže Šarčević.

Šarčević je rekao da je u narednom periodu potrebno izbeći sve greške pravljene godinama unazad, da svakako postoji i uticaj lobi grupa, a da je lek za to jači inspekcijski narod.

"Ako dobijemo, a dobili smo već nešto, od Agencije za borbu protiv korupcije koliko se troši na putovanja i službene automobile, uz davanje više značaja inspekcijama, imaćemo i to demaskirano", rekao je Šarčević.

Na pitanje o uniformama, Šarčević kaže da je to pitanje rešenje od Japana, preko SAD do brojnih zemalja u Evropi.

"Pedagoški je to jako bitna kategorija, da dete od početka nauči da u školi postoji nekakav red. Ako ne, onda dolazimo u situaciju da u pubertetu neko lupi šamar nastavniku. Ako mislite da škola i profesor treba da srede sve što kuća, društvo, na kraju i policija nisu sredili, onda duboko grešite", kaže Šarčević.

Ministar kaže i da štrajk upozorenja jednog sindikata na početku školske godine nije ništa novo.

"Imamo nasleđeno stanje, koje je decenijama zapušteno. U sredu ćemo imati razgovor i videćemo šta će se desiti. Što se mene tiče, ja sam bio tu i u julu i u avgustu, premijerka je tu izuzev jedne nedelje, mogli smo da pričamo sa svima. Ipak, ja ne mogu da utičem na zakone koji nisu nadležnost mog ministarstva", kaže Šarčević.

Kako je rekao, potrebno je da se plate prosvetnih radnika podižu, ali je neophodno da se dogodi "nekoliko koraka, a ne samo da država nađe pare koje nema".

"Potrebno je da ljudi imaju izvesnost kada će to da se desi. Kolege znaju da mi ovo možemo zajedno da uradimo, malo se preširoko otišlo sa zahtevima da se zaustave sve procedure, ako se zakon godinama kršio sada je vreme da se sve dovede u red", rekao je Šarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: