"Zajednička budućnost u saradnji Srbije i Mađarske"

Ministar odbrane Mađarske Ištvan Šimičko rekao je u Subotici da je zajednička budućnost u saradnji Srbije i Mađarske.

Izvor: Beta

Subota, 19.08.2017.

18:57

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

On je naveo da će dve države više sarađivati u pitanjima bezbednosti, borbe protiv ilegalne migracije i terorizma.

Šimičko je rekao da je Srbija prihvatila veliki teret u migrantskoj krizi i da će dve države ubuduće više sarađivati kada je u pitanju bezbednost građana, razmena informacija i efikasnija borba protiv ilegalne migracije, kao i terorizma.

"I srpska i mađarska vlada su privržene ovim ciljevima. Mađarska manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj su zajednički imenitelj koji jačaju saradnju dve države", kazao je Šimičko.

On je dodao da je u domenu vojne saradnje bilo reči o tome da je mađarska vojna akademija partner srpskoj strani, a da će mađarski vojnici i dalje učestvovati u obuci i pripremama u Kruševcu.

"Ponudili smo mogućnost dalje obuke oficira srpske vojske pri Generalštabu mađarske vojske, održavanje redovnih sastanaka na kojima će se sastajati komandanti Genaralštabova dve države i sastanaka predstavnika obaveštajnih službi", rekao je Šimičko.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da odnos dve države nikada nije bio na ovako dobrom nivou kao što je to danas.

"Odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana je nešto što značajno doprinosi odnosima naših vlada i naših naroda. Vojske dve države imaju izuzetnu saradnju, posebno obaveštajne službe kada je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija i borba protiv terorizma", kazao je Vulin

On je dodao da je Srbija veoma odgovorna zemlja i teret migrantske krize ne prebacuje na svoje susede, a da je borba protiv terorizma jedan od prioriteta države.

"Za nas je sasvim svejedno kome teroristi prete, da li je to Srbija ili bilo koja druga zemlja, za nas su oni pođednako neprijatelji", rekao je Vulin.

On je podsetio da se u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji nalazi 373 mađarskih vojnika i dodao da je za Srbiju neprihvatljivo smanjivanje brojnosti Kfora na Kosovu, kao ii ukidanje misije Unmik.

"Nadam se da će Mađarska podržati stav Srbije da Kosovo nema mesta ni u Unesku kao ni u Interpolu, i da ćemo i dalje sarađivati i zajednički nastupati u mirovnim misijama", kazao je Vulin.

Vulin je dodao da je Srbija ponosna na mađarsku manjinu u Srbiji, kako se ona razvija, koliko voli svoju zemlju i koliko vole Mađarsku.

"Na najvišem nivou vodimo računa o njihovim pravima i to je pravi most između naše dve države", rekao je on.

On je najavio da će u septembru vojske Srbije i Mađarske imati dve zajedničke vežbe u Srbiji i da će se saradnja biti nastavljena i u oblasti vojnog obrazovanja i različitih obuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: