Vljora Čitaku:Kompromis o Kosovu? Nezavisnost je kompromis

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je povodom poziva na kompromis i istorijski dogovor Srba i Albanaca da je nezavisnost Kosova upravo taj kompromis.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.08.2017.

18:16

Vljora Čitaku:Kompromis o Kosovu? Nezavisnost je kompromis
Screenshot

Ona ne prihvata ideje o rešenjima duž etničkih linija.

"Nezavisnost Kosova, kao što je proglašena 2008, jeste kompromis. Ahtisarejiv predlog je bio težak i bolan kompromis", rekla je Vljora Čitaku na sednici SB UN o Kosovu.

Ona se usprotivila predlozima o podeli Kosova kao rešenju.

"Obnova ideje o rešenjima duž etničkih linija je opasna za čitav region. Ako odbacimo multikutarlizam i etničku raznolikost unutar naše sopstvene države, u okviru naših granica, kako onda planiramo da postojimo i koegzisitramo u Evropskoj uniji", rekla je ona.

Čitakuova je naglasila da Kosovo i njegova nezavisnost nisu privremeni projekat.

"Kosovo je tu da ostane zauvek, Normalizacija i pomirenje ne može se dostići podelom i razmenom", navela je Čitakuova.

Prema njenim rečima, Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću zbog, kako je navela, svoje dece i budućnosti.

"Mi smo nezavisni i to se neće promeniti.Kosovo je država koja pripada svim svojim građanima - Albancima, Srbima, Crnogorcima, Romima, Turcima, svima nama i niko mi vise neće reći da zato što sam Albanka ne zaslužujem da živim na Kosovu", kaže ona.

Ona je rekla da će propasti svaki pokušaj revizije istorije.

"OVK nije teroristička organizacija, već najuspešniji oslobodilački pokret u novijoj istoriji", tvrdi Čitakuova.

Ona je kao i na ranijim sednicama zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može "bolje potrošiti", kao i da ne postoji potreba za redovnim tromesečnim zasedanjem SB UN o Kosovu.

Kada je reč o formiranju novih institucija, ona je rekla da je taj proces u toku, te da uprkos razlikama sve političke partije imaju isti cilj a to su evroatlantske integracije.

Takođe se navela da je Priština sada fokusirana na saradnju sa NATO i formiranje svoje vojske navodeći da Kosovo želi aktivno da doprinosi regionalnoj i svetskoj bezbednosti.

"Učinićemo sve da ubedimo Srbe da će kosovska vojska biti i njihova i nećemo dozvoliti nikome da ima pravo veta nad tim procesom"; rekla je ona.

Ona je rekla da će Priština primeniti sve dogovore postignute u Briselu, ali da normalizacija odnosa sa Beogradom ne može da bude jednostrana.

Vljora Čitaku je optužila Srbiju da umesto normalizovanja odnosa, pravi prepreke u regionalnim i međunarodnim forumima, krši delove Briselskog sporazuma.

S druge strane, kako tvrdi, "Kosovo će primeniti sve dorogovre iz Briselskog sporazuma i u skladu sa preporukama Ustavnog suda uspostaviti ZSO".

Pročitajte još:

Dačić u SB UN: Bolje recite 'nećemo Briselski sporazum'

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: