"U postupku 209 predmeta zbog nevakcinisanja dece"

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović rekao je da je u slučajevima nevakcinisanja dece trenutno u postupku 209 predmeta.

Izvor: Beta

Nedelja, 13.08.2017.

09:17

Ilustracija: Thinkstock

Osim toga, prema njegovim rečima, do sada su donete 32 odluke, od kojih 21 osuda.

"Tu ima 11 rešenja o odbačaju zahteva, a ostalih 21 su ustvari osuđujuće odluke od kojih je u tri slučaja doneta novčana kazna, a u 18 izrečena opomena učioniocu", rekao je Marinović za RTS.

Prema njegovim rečima prijave protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor pri ministarstvu zdravlja, a kada stigne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obavi se inspekcijska kontrola, sačini se zapisnik o tome i inspektor utvrdi da li je učinjen prekršaj.

"Inspektor sačinjava zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i kao ovlašćeni podnosilac podnosi nadležnom prekršajnom sudu", naveo je Marinović.

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR - protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.

U martu prošle godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne vakcinišu dete, a do sada je protiv takvih roditelja podneta 241 prijava i doneta 21 osuđujuća presuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: