"Apel DSS? Dešifrovan politički avanturizam kvazipatriota"

Beograd -- Strateški cilj Vlade Srbije, na unutrašnjem planu u smislu razvoja i spoljnopolitički, jeste pristupni proces Srbije u EU, izjavila je Jadranka Joksimović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi stav Demokratske stranke Srbije da u Srbiji treba otvoriti raspravu o EU, ministarka Joksimović ističe da je debata o tome u Srbiji "otvorena odavno".

Kako kaže, „za one koji ne poznaju političku teoriju i praksu ili pokušavaju da zaobiđu činjenice, izbori i izborni proces su najširi prostor javne debate o svim ključnim pitanjima države i društva".

"Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, Srpska napredna stranka je sa jasnom platformom evropskog puta, uz očuvanje dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa svim zemljama van EU, ubedljivo pobedila. To daje nedvosmislen legitimitet nastavku evropskih integracija Srbije i tako će biti dok ova Vlada bude imala odgovornost za vođenje države", navela je Joksimovićeva.

Ona naglašava da "politički avanturizam onih koji kažu da nije legitimno biti na EU putu, ali im je legitimno da više brane i budu eksponenti interesa nekih drugih aktera nego srpskih, već je dešifrovan kod kvazipatriota koji samo znaju za šta nisu, ali slabo im ide da objasne za šta jesu".

"Što se tiče pitanja KiM, ono jeste političko pitanje koje ne olakšava poziciju ni naše zemlje, ni našeg naroda na KiM, ali ne zbog 'Brisela', već zbog složenih međunarodnih odnosa i ukrštanja različitih interesa mnogo većih političkih aktera", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, put evropskih integracija je pre svega put reformi i težnje za bolji i viši standard učenja, rada, ukupno života za nas i mlade generacije, a o članstvu će se, kad dođe vreme, određivati i parlamenti zemalja članica, ali i naši građani.

"Do tada, mi bi trebalo da koristimo prilike koje nam se ukazuju, da valorizujemo ugled koji je Srbija povratila u svetu, a koje ne žele da vide zatvoreni i lenji umovi, jer političko mešetarenje je lakše kad svuda vidite neprijatelje, a ne šanse. Ova Vlada vidi planove i šanse za razvoj, umesto sage o neprijateljima i izdajnicima", rekla je ministarke za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Demokratska stranka Srbije nešto ranije pozvala je sve političke aktere da se izjasne o uslovima Evropske unije.

Politika

strana 1 od 241 idi na stranu