Vulin i Šojgu u Moskvi: "Dok je Vučić predsednik, a ja..."

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom na poligonu Alabino kod Moskve.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

11:12

Vulin i Šojgu u Moskvi:
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Kako se navodi, Vulin je na poziv ruskog kolege prisustvuje završnici i svečanom zatvaranju ovogodišnjih "Međunarodnih vojnih igara".

Šojgu i Vulin razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i vojne industrije, a srpski ministar odbrane rekao je da migovi stižu po planu, do kraja godine, kao i tehnika koja će pripasti kopnenoj vojsci.

Vulin je rekao da je još jednom potvrdio principijelnu poziciju Srbije da će i dalje biti vojno neutralna i da neće biti član nijednog vojnog saveza.

"Dok je Vučić vrhovni komandant vojske i predsednik Republike Srbije, a ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO-a, nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je Vulin.

Srbija se, kako je istakao, izborila za svoje pravo da odlučuje o svojim prijateljima, da odlučuje da sama bira svoj politički i vojni put, i tako će i nastaviti.

"Naš put, kada je reč o EU savršeno je jasan i ja sam to rekao, ali kada je vojno određenje u pitanju, ostajemo neutralni i tako će i biti - zaključio je ministar Vulin.

On je istakao i da će se u svakoj odluci voditi računa o interesima Srbije na prvom mestu, navodeći da su interesi Srbije da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, kao i da je to rekao svom sagovorniku.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji na načinu na koji je prihvaćena delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i odnosu prema našim vojnicima.

Vulin je rekao da je takođe još jednom zahvalio na principijelnoj poziciji Ruske Federacije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je preneo i lične pozdrave vrhovnog komandanta vojske i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i poziv njegovom kolegi Vladimiru Putinu da zajedno iduće godine obeležže godiššnjicu proboja Solunskog fronta, "vremena kada smo zajedno pobeđivali i kada smo se zajedno borili".

Vulin je rekao i da je u ime predsednika Vučića pozvao i ministra Šojgua da prisustvuje godišnjici oslobođenja Beograda 20. oktobra.

Na sastanku je potvrđena važnost opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, pre svega borbenim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, radi realizacije i unapređenja procesa obuke i jačanja njenih operativnih sposobnosti u suočavanju sa brojnim izazovima i pretnjama sve nestabilnijeg sveta, navodi se u saopštenju.

Ministar Vulin je istakao da avioni MiG iz Ruske Federacije stižu po planu. Sve administrativne procedure su urađene i ruska i srpska strana su ispunile šta je dogovoreno, preostaju tehničke procedure. On je rekao da se nada da će MiG-ovi stići do kraja godine, a posle toga i tehnika, koja će pripasti našoj Kopnenoj vojsci.

Vulin i Šojgu razgovarali su i o daljem unapređenju bilateralne vojne saradnje.

Na vojnom poligonu u Alabinu nedaleko od Moskve održana je finalna trka u tenkovskom biatlonu kojoj su prisustvovali ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin, a srpski tenkisti zauzeli su šesto mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: