Kineski predsednik razgovarao s Trampom o S. Koreji

Kineski predsednik Si Điping je pozvao sve strane da izbegavaju zapaljivu retoriku i akcije koje mogu da povećaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Izvor: Beta

Subota, 12.08.2017.

09:52

Kineski predsednik razgovarao s Trampom o S. Koreji
Foto: Thinkstock

Si je u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom rekao da su Peking i Vašington zainteresovani za denuklearizaciju Severne Koreje.

"Relevantne strane moraju da se uzdrže i izbegavaju reči i dela koje će pojačati napetosti na Korejskom poluostrvu", naveo je on.

Tramp je zahtevao od Kine da izvrši pritisak na Pjongjang zbog nuklearnog programa koji bi mogao biti usmeren protiv SAD, navodi agencija AP.

Kina je najveći trgovinski partner i izvor pomoći Severne Koreje, ali kineski zvaničnici tvrde da ne mogu primorati Pjongjang da obustavi svoj nuklearni i raketni program.

Američki predsednik Donald Tramp sinoć je najavio da će prekinuti svoj 17-dnevni radni odmor u Nju Džersiju da bi u ponedeljak održao konferenciju za štampu u Vašingtonu.

On je rekao je novinarima da će održati "veoma značajan" sastanak posle kog će uslediti "velika" konferencija za štampu, ali nije otkrivao detalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: