Mekalister: Srbija će ući u EU kad za to bude spremna

Beograd -- Član spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da će Srbija ući u EU kada za to bude spremna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Dragan Kujundžić
Foto: Dragan Kujundžić

Mekalister je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obećao nastavak podrške evropskom putu Srbije, ali je naglasio da on zavisi od napretka Srbije u otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

Izvestilac je rekao da bi voleo da se nova poglavlja otvore što je pre moguće ali da to zavisi od država članica EU.

On je poručio srpskim vlastima da nastave sa reformama, pre svega u ekonomiji, vladavini prava i borbi protiv korupcije. Mekalister je izjavio da je pročitao ekspoze premijerke Ane Brnabić i da je zadovoljan napretkom Srbije, koja ima političku podršku i država članica EU i Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se dijalog Beograda i Prištine vodi i na predsedničkom i na nivou vlade da bi se sprovelo već dogovoreno i postigli drugi sporazumi.

Mekalister je rekao da je stabilnost u regionu suštinski značajna za ceo evropski kontinent i u tom smislu pozdravio politiku saradnje sa susedima koju vodi Vučić.

Izvestilac EP je naveo da žali zbog izlaska VElike Britanije iz EU, ali da očekuje da će Srbija i Crna Gora biti 28. i 29. članica EU.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Mekalistera da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu EU.

Evropska unija

strana 1 od 443 idi na stranu