Tramp: Kim će zažaliti, neka Merkel govori u ime Nemačke

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp naveo je da će lider Severne Koreje Kim Džong Un zažaliti ako krene u akciju na ostrvo Guam.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Nadam se da će u potpunosti razmeti težinu onoga što sam rekao, a to zaista i mislim. Te reči je vrlo lako razumeti", rekao je on.

Tramp je ranije poručio da je oružje "zapeto i napunjeno".

Tramp je odbacio kritike i naveo da bi njegova retorika bila prihvaćena ukoliko "bi to rekao neko drugi", prenosi "Skaj njuz".

Dodao je da ga podržavaju milioni Amerikanaca zato što konačno "imaju predsednika koji se iskreno zauzima za naciju i zauzima za prijatelej i saveznike".

Donald Tramp je, povodom protivljenja nemačke kancelarke Angele Merkel vojnom rešenju situacije sa Severnom Korejom, rekao da bi ona trebalo da govori u ime Nemačke.

"Neka govori u ime Nemačke. Sigurno ne misli na SAD. Ona je moj prijatelj, ona je veoma dobra osoba, veoma dobra žena i prijatelj Ivanke (Tramp)", izjavio je Tramp, a prenosi britanski list "Gardijan".

Merkel je ranije izjavila da je protivnik upotrebe bilo kakve sile u rešavanju sukoba sa Severnom Korejom, a to je poručila nakon što je američki predsednik upozorio Pjongjang da je vojska SAD "na gotovs" ukoliko Severna Koreja "postupi nerazumno".

"Ne vidim vojno rešenje za ovaj sukob, već pre dosledan rad kakav smo videli u Savetu bezbednosti UN", rekla je Merkel novinarima.

Ona je istakla da će Nemačka intenzivno učestvovati u opcijama koje nisu vojne prirode.

"Ali, verbalnu eskalaciju smatram pogrešnim odgovorom", naglasila je Merkel.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naveo je da je veoma zabrinut mogućnošću vojnog konflikta.

Svet

strana 1 od 12974 idi na stranu