Sputnjik: Ukrajinci bi "Oluju" u Donbasu – polomiće zube

Ukrajini se dopada ono što su Hrvati učinili na teritoriji Republike Srpske Krajine, uz podršku NATO, ali iskustva iz 1995. neće se ponoviti.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

21:42

Sputnjik: Ukrajinci bi
Getty Images

To piše Sputnjik i dodaje da će Ukrajinci "polomiti zube o armiju Luganske i Donjecke Narodne Republike".

Sudeći prema izjavama ukrajinskih zvaničnika, vlasti u Kijevu po svoj prilici planiraju da u Donbasu uskoro primene hrvatski recept vojne akcije "Oluja“. Naime, zamenik ministra za privremeno okupirane teritorije Ukrajine Jurij Grimčak izjavio je da će Rusija sledeće godine napustiti Donbas, a poslednja bitka za jugoistok Ukrajine, kako je rekao, vodiće se već u novembru.

Ruski analitičar Aleksandar Dudčak za Sputnjik kaže da ne isključuje mogućnost da je izjava Grimčaka zapravo najava neke "nove ’Oluje‘“.

"Ukrajinski zvaničnici su odavno počeli da pričaju o ponavljanju iskustva iz Hrvatske, to je njihov san. Dopada im se ono što su Hrvati učinili na teritoriji Republike Srpske Krajine, uz odobrenje i podršku NATO-a. Ali iskustva iz 1995. se neće ponoviti. Armije Luganske i Donjecke Narodne Republike su veoma jake. Ukoliko ukrajinski političari žele da žrtvuju još nekoliko hiljada sopstvenih građana, oni će se odlučiti za novu ’Oluju‘, ali ona neće biti uspešna“, napominje Dudčak.

Sličnog stava je i politički analitičar Aleksandar Pavić, koji za Sputnjik kaže da vlasti u Kijevu sanjaju o receptu "Oluje“ i da to nije ništa novo.

"Treba podsetiti da su im hrvatske vlasti ponudile pomoć u iskustvima sa njihovim stanovništvom srpske nacionalnosti, odnosno, kako su sami rekli, iskustvima sa ’povratkom svojih teritorija‘, što je bilo etničko čišćenje srpskog stanovništva u Hrvatskoj. Dakle, Ukrajina i Hrvatska javno su razmenile mišljenja o tome, Hrvatska je to velikodušno nudila, a Ukrajina je vrlo otvorena prema tom scenariju. Međutim, situacija uopšte nije ista jer, za početak, Ukrajina naspram sebe ima jednu nuklearnu silu, a ni Donbas nije Srbija iz devedesetih koja je bila u apsolutnoj izolaciji, sama protiv celog sveta. Čak ni onda Hrvatska nikada ne bi okupirala većinski srpske teritorije bez ogromne pomoći NATO-a, a ako bi se Alijansa otvoreno umešala u situaciju u Ukrajini, to bi već bio početak velikog evropskog rata“, napominje Pavić.

Kako kaže, kijevski vlastodršci ovo govore kako bi sebi malo podigli rejting, jer je njihova društveno-političko-ekonomska situacija katastrofalna, i to je jedini način da skrenu pažnju sa katastrofe u koju su uveli svoju zemlju otkako su učestvovali u nelegalnom puču na Majdanu 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: