Novosti: U pripremi posebna odlikovanja za sukobe 1999.

Beograd -- Kancelarija Predsedništva razmatra mogućnost da svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine dobiju priznanja, pišu "Novosti".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Osim toga, oni navode da se priprema procedura za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama.

List piše da će spomenica za bitku na Košarama biti prvo ovakvo priznanje na najvišem nivou kojim će predsednik Aleksandar Vučić nagraditi zaslužne građane, kao i da je inicijativa potekla od Vučića.

"Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja. Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj domaćih i stranih ličnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara", rečeno je listu u Predsedništvu.

Prema saznanjima lista, u Kancelariji ordena koja priprema odgovarajući pravilnik o spomenicima razmišlja se i o mogućnosti da se krug nagrađenih ovim priznanjem proširi i na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije koji su učestovali u ostalim bitkama, ali i svim ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Bitka za Košare vođena je tokom NATO bombardovanja SRJ od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Metohije.

Prema rečima ratnog komandanta 125. brigade Dragana Živanovića, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ, a ranjeno je oko 150, naveo je list.

Politika

strana 1 od 8648 idi na stranu