Drašković: Da prihvatimo Ahtisarijev plan za Kosovo

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da Srbija treba da prihvati i prizna kosovsku stvarnost.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

On takođe poziva na prihvatanje plana Martija Ahtisarija iz 2007. godine - kao temelj nastavka briselskog dijaloga.

Prema njegovim rečima, stvarnost je da nezavisnost Kosova danas priznaje "ogromna većina članica UN i EU", da je Međunarodni sud pravde zaključio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni ni Povelja UN, ni međunarodno pravo, ni Rezolucija 1244 SB UN, da oko 90 posto stanovnika čine Albanci, a manje od šest odsto Srbi.

"Suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli njenog ustava. Robujući toj normi izvan stvarnosti, država trpi samo ogromne gubitke, i političke, i razvojne, i demokratske i demografske i novčane", naveo je Drašković u autorskom tekstu u današnjem "Blicu".

Makar i sa zakašnjenjem, kaže lider SPO, prihvatimo dokument Martija Ahtisarija, kao temelj nastavka briselskog dijaloga sa Albancima.

"Potpišimo sporazum o svestranoj normalizaciji naših odnosa sa njima. Neprijateljstvo se gasi prijateljstvom", rekao je Drašković.

On je podsetio da je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari u martu 2007. godine predao svoj plan, da su ga kosovski Albanci prihvatili pod snažnim pritiskom Zapada, pre svega SAD, da ga je Srbija odbacila, a Rusija u Savetu bezbednosti blokirala usvajanje tog dokumenta o konačnom statusu Kosova.

Prema planu Ahtisarija, koji je predložio "nadziranu nezavisnost Kosova", ističe Drašković, Srbija nije obavezna da prihvati tu nezavisnost.

Lider SPO navodi da je u Ahtisarijevim planu, pored ostalog, predloženo da se Kosovo ne može ujediniti sa Albanijom ili se pripojiti bilo kojoj teritoriji izvan Kosova, da srpski jezik i ćirilica budu ravnopravni sa albanskim jezikom i pismom na celom Kosovu, da su srpske crkve i manastiri na Kosovu "svojina SPC sa sedištem u Beogradu", da Srbi sa Kosova mogu biti i državljani Srbije, da srpski poslanici u parlamentu, a imaju garantovanih 10 mandata, imaju pravo veta na svaki zakon koji bi ugrozio njihova nacionalna, verska ili građanska prava...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu