"Stradanje Srba je skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji"

Lider Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je ustaški zločin u okolini Bihaća u leto 1941, kada je ubijeno 12.000 ljudi, bio deo projekta likvidacije Srba.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

On je dodao da je stradanje Srba, koje je bilo skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji, bilo dramatičnih razmera.

Dodik je to izjavio uoči današnjeg pomena za 12.000 ubijenih Srba, žrtava ustaškog terora u Garavicama kod Bihaća, prenose banjalučki mediji navode Srne.

Dodik je kazao da je projekat likvidacije Srba zaživeo u prvim mesecima ustaške vladivne.

"Kao što Pag i Jadovno, gde je od maja do juna meseca ubijeno 40.000 ljudi od čega 38.000 Srba, govori o tome da je to bio osmišljeni projekat likvidacije, tu treba dodati i ovo kod Bihaća, Šušnjar, Jasenovac, tu treba dodati Glinu, Prebilovce i mnoga druga mjesta gđe su Srbi stradali pod ustaškom kamom", naveo je Dodik.

Dodik je kazao i da je stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. bio završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, što je deo ideologije i zvanične politike još od Nezavisne Države Hrvatske koja je u vreme Drugog svetskog rata veoma transparentno uništavala, prekrštavala, ubijala i iseljavala Srbe.

Prema Dodikovim rečima, "Oluja" je rezultat politike režima Franje Tuđmana koji nije dozvolio bilo kakvu mogućnost da se Srbi osećaju sigurnim na prostoru Hrvatske koju je on pokušao da napravi nezavisnom državom.

"Ta nezavisna država Franje Tuđmana asocirala je mnoge Srbe na nezavisnu ustašku državu, tako da je to bio rezultat upravo straha koji je vladao kod srpskog naroda, trauma koje je doživeo u Drugom svetskom ratu", poručio je Dodik.

On je napomenuo da je Hrvatska od 1995. godine pod vlašću Franje Tuđmana, etnički očišćena, bez prava Srba na imovinu, bez prava da se vrate, bez obzira što je postala članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu