Šta je stvarno rekao Junker o našoj evropskoj perspektivi

Izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o budućnosti Balkana u Evropskoj uniji je prošla kroz različite interpretacije u domaćim medijima.

Izvor: B92

Petak, 04.08.2017.

12:12

Šta je stvarno rekao Junker o našoj evropskoj perspektivi
Getty Images

Briselski portal Politiko je citirao Junkera i naveo da je šef EK jasno izgovorio da nije za to da preostale zemlje Balkana “brzo uđu u Evropsku uniju“.

Ipak, u domaćim medijima se pojavila informacija da ta izjava “nije tačna“, te da se radi o “pogrešnom prevodu“.

“Ako se Evropska unija raspada, kako Donald Tramp tvrdi, Zapadni Balkan bi izgubio evropsku perspektivu. Ja nisam za to da se Zapadni Balkan brzo pridruži Evropskoj uniji, ali ako tim zemljama oduzmete evropsku perspektivu, onda bismo mogli da doživimo ono što smo doživeli ’90. godina“, rekao je Junker, piše “Politiko“.

Večernje novosti“ u štampanom izdanju su prenele da je “Junker u prevodu izgubio Balkan“, kao i da je u sedištu Evropske komisije listu rečeno da je došlo do nesporazuma u prevodu na engleski jezik.

“Junker je rekao da ne kaže da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo sutra da uđu u Evropsku uniju“, navodi beogradski list.

Međutim, demanti koji su “Novosti“ dobile se ne spominje nigde drugde.

Junkerove reči nisu izmenjene na portalu Politiko, koji, kao i većina medija sa ozbiljnim kredibilitetom uvažava ispravke, uz posebne naznake, a niti su Junkerove reči zvanično demantovane iz Evropske komisije, ni u standardnoj formi saopštenja, ni na društvenim mrežama.

Na Junkerove reči je reagovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da ne misli da je realno da svi iz Zapadnog Balkana istovremeno postanu članovi Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: